Nytt

Regjeringen skal flytte innvandring over i et eget departement og statssekretær Libe Rieber-Mohn nevnes som kandidat til å lede departementet. Det får flere såkalte innvandrerrepresentanter til å reagere.

Felles for alle tre er at de er av pakistansk avstamning, og deres «advarsler» minner sterkt om trusler. Hvis ikke Jens Stoltenberg lytter til dem kan det få konsekvenser, antyder de.

Usman Rana, Bushra Ishaq og Abid Raja hevder å snakke på vegne av innvandrere og VG lar dem gjøre det. De anklager andre for ikke å være brobyggere, men deres egen retoriske stil egner seg ikke til å skape tillit.

Som Aps tidligere innvandringspolitiske talsmann Arild Stokkan Grande sier:

– Jeg syns det er bare trist å komme med slike personkarakteristikker, i stedet for å fokusere på de politiske utfordringene vi står overfor. Det er ikke troverdig å kreve at andre skal bygge bro, og så gå rett i strupen på dem selv, sier han.

Men Rana, Raja og Ishaq har ikke registrert at deres stil er kontraproduktiv. De durer fortsatt frem:

Tidligere leder i Muslimsk studentforbund og spaltist Usman Rana mener Rieber-Mohn i sin tid som statssekretær har kommet med flere «bekymringsfulle» utspill. Han mener hun er mer opptatt av assimilering enn integrering.

– Dersom hun blir integreringsminister blir hun en utstrakt hånd til Frp i regjeringen. Det kan virke veldig polariserende i en tid vi trenger økt brobygging, sier han.

Rana mener statssekretæren, gjennom flere utspill, har vist at hun oppfatter innvandrere som en byrde og belastning på velferdssamfunnet.
..
Rana understreker at Stoltenberg sender et klart signal til innvandrerbefolkningen dersom han velger Rieber-Mohn som statsråd.

Raja fortsetter i samme stil og gir seg til å karaktersette Rieber-Mohn.

– Jeg forstår Ranas bekymring. Det er viktig at en inkluderingsminister forstår minoritetene, og har evne til å vise empati med denne gruppen. Samtidig må hun ha en genuin interesse av å bygge bro. Libe Rieber-Mohn har en lang vei å gå for å fylle en slik rolle, sier Raja.

Han understreker at det er opp til statsminister Jens Stoltenberg hvem han ønsker som inkluderingsminister.

– Men jeg håper statsministeren viser at han tenker annerledes enn Rieber-Mohn på dette området, sier Raja.

Leder i Muslimsk studentforbund Bushra Ishaq frykter Libe Rieber-Mohn vil bidra til økt polarisering.

– Hun har vært veldig hard mot asylsøkere. Retorikken hennes er ikke inkluderende. Måten hun har snakket om asylsøkere på, har vært skremmende, sier Ishaq.

Innvandrertalsmenn advarer mot Libe Rieber-Mohn
Rana: – Hun blir en utstrakt hånd til Frp