Den britiske statsråd for etniske grupper og lokalstyre, Johan Denham, advarer mot organisasjonen English Defence League, og sier dens marsjer gjennom muslimske områder minner om Oswald Mosley og fascistenes marsj gjennom jødiske områder på 30-tallet.

Denham advarte torsdag kveld arbeiderklassen mot å bli utnyttet.

Announcing a government drive to address issues alienating white, working-class people at risk of being «exploited» by the far-right, John Denham, the secretary of state for communities and local government, singled out protests being organised by the English Defence League.

..
«I think the English Defence League and other organisations are not actually large numbers of people,» Denham said. «They clearly though have among them people who know exactly what they’re doing. If you look at the types of demonstrations they’ve organised … it looks pretty clear that it’s a tactic designed to provoke and get a response, and hopefully create violence.»

Denham sier de høyreekstreme ønsker krisemaksimering og konfrontasjon. Politiet og en en ekstremistenhet for overvåking av ekstremister følger nøye med og vil om nødvendig forby nye marsjer. English Defence League har sagt de skal marsjere gjennom Leeds, Manchester, London og Bristol.

Den mest kjente marsjen Mosley og hans svartskjorter forsøkte å gjennomføre var gjennom Cable Street i London, i oktober 1936. Der ble de møtt av en allianse av jødiske arbeidere og sosialister som slo dem tilbake.

I dag er konstellasjonen en helt annen: muslimer bor i dag i dette området, og jøder som har besøkt området er blitt jaget, og det på selveste Holocaust-dagen. Den venstresiden som den gang sto skulder ved skulder med jødene, viser i dag langt større forståelse og sympati med islamister og anti-amerikanske standpunkt.

Denne utvikling er viktig å ha for seg hvis man ønsker å trekke paralleller. Hvis man overforenkler risikerer man å spille rett i armene på kreftene bak English Defence League. Det finnes nemlig en utbredt misnøye i det britiske samfunn med etnifisering og enklavisering, med utvikling av parallellsamfunn. Britene har sett at muslimske ekstremister har hatt fritt spillerom.

Opprinnelsen til English Defence League skal ha vært en parade som hjemvendte britiske soldater fra Irak foretok gjennom Luton. Da sto islamske ekstremister langs ruten med plakater hvor det sto «barnemordere» og den slags. Det utløste harme blant britene, og det kom til sammenstøt. Men det var britene som politiet arresterte.

Myndighetene bør derfor være ytterst forsiktige med sine utspill. Hvis de stempler English Defence League som fascister kan vanlige folk lett føle at det er dem det siktes til.

For politisk korrekte myndigheter fjernt fra vanlige folk er fascist-metaforen det sterkeste kruttet i arsenalet. Det ville være tragisk om det ble feilbrukt på en måte som fikk folk til å si «fa…n heller», hvis det er slik det er så kan det være det samme. Det kan føre til en oppløsning av en hemning mot vold som hittil har fungert.

Denham ser ikke ut til å ha forstått særlig mye. Han lanserer et program.

In the past month, the home secretary, Alan Johnson, has twice used public order legislation to restrict far-right marches. On one occasion, in Luton, his «banning order» resulted in a three-month prohibition of all marches in the town.

Denham praised the home secretary’s action, but said there was a need for a broader strategy from government to «undercut issues that racists try to exploit». Ministers would in the coming weeks unveil a government-funded programme targeted at mainly white, working-class communities, he said.

«You need to be prepared to let people’s real underlying fears and concerns come out, but address them frankly and openly,» he said. He gave the example of perceptions of unfair allocation of council housing and new jobs, and said there could be changes at street level to allow local people to «influence and shape» how resources are distributed in their area.

Det har tidligere vært snakket mye om innvandrernes utenforskap. Nå er det britene som føler utenforskap i sitt eget land. Hvis myndighetene skal komme på talefot med befolkningen må de innse det. Da må de lære fort.

The Guardian: Minister warns of 1930s-style fascists on Britain’s streets

‘Parallels’ between rightwing groups planning protests in Muslim neighbourhoods and Oswald Mosley’s incendiary marches

Daily Mail: Labour minister: Anti-Islam extremists no better than Oswald Mosley’s 1930s fascists Artikkelen har flere bilder fra demonstrasjonen

Filmopptak fra demonstrasjonen finnes her