Nytt

Nigerianske sikkerhetsstyrker har arrestert lederen for den islamske sekten Boko Haram («Vestlig utdannelse er synd») som har stått bak omfattende uroligheter nord i landet de siste dagene. I følge politisjefen i delstaten Borno, Christopher Dega, er Mohammed Yusuf arrestert og befinner seg nå i en militærleir.

Boko Haram skal være organisert på samme måte som Taliban, og opptil 600 mennesker skal ha blitt drept i kampene mellom den islamistiske organisasjonen og sikkerhetsstyrkene i Nigeria:

– Vi har tatt over området de kontrollerte. Opprørerne flykter og vi går etter dem, sa en nigeriansk offiser tidligere i dag.

Sikkerhetsstyrkene har de siste dagene vært på offensiven, og har angrepet sektens tilholdssteder, både på jakt etter Yusuf og menige medlemmer av organisasjonen Boko Haram som blir omtalt som Nigerias Taliban og er sterkt imot vestlig innflytelse på kultur og undervisning.

Organisasjonen ble grunnlagt i 2002 og etablerte seinere en base nær grensen til Niger. Herfra har den bygget seg opp og gjennomført en rekke angrep mot politiet.

Kampene startet da Yusufs tilhengere gikk til angrep på kirker, politistasjoner, fengsler og offentlige kontorer som en reaksjon på arrestasjonen av flere Boko Haram-medlemmer, som politiet mistenkte for å planlegge et angrep på en politistasjon.

Våpnene de brukte var macheter, kniver, hjemmelagde rifler og bensinbomber.

Fordømt av sine egne

De nigerianske muslimenes fellesorganisasjon har fordømt angrepene og støttet sikkerhetsstyrkene.

NRK: Nigeriansk opprørsleder arrestert