Nytt

Det sittende regimet i Iran utviser nå alle utenlandske journalister fra landet. Utenriksdepartementet bekrefter at norske journalister må forlate Iran.

– Vi ser svært alvorlig på situasjonen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

— Ingen journalist har tillatelse til å dekke, filme eller ta bilder ute i byen, sier en tjenestemann i departementet til nyhetsbyrået Reuters.

Beskjeden kom tre dager etter det omstridte presidentvalget i Iran der sittende president Mahmoud Ahmadinejad vant med overveldende flertall.

Regimet har foreløpig ikke gitt noen tidsfrist for når journalistene må ha forlatt Iran.

Tusenvis av sinte, unge iranere deltar i massedemonstrasjoner i Teherans gater, og syv demonstranter er så langt blitt drept. Mirhossin Mousavi, som demonstrantene støtter, har oppfordret iranerne til å holde seg hjemme, da situasjonen i gatene er blitt farlig. Det er imidlertid uvisst om Mousavis oppfordring vil gjøre inntrykk, spesielt etter at en av landets mektigste systemkritikere – Storayatollah Hossein Ali Montazeri – oppmuntret demonstrantene til å fortsette protestene mot det iranske regimet:

Især fordi de tidligere tirsdag fik en klar opfordring til at fortsætte protesterne fra en af landets mest magtfulde systemkritikere udsendte denne erklæring til «den ædle og undertrykte iranske nation»

Straffet for systemkritik

«Alle mennesker, især de kære unge bedes om at forfølge deres krav med tålmodighed og tilbageholdenhed,» lød Montazeris budskab.

Den 87-årige ayatollah er kendt for sin plads på den iranske reformfløj. I 1980’erne stod han til at efterfølge den nu afdøde ayatollah Ruhollah Khomeini, indtil han kritiserede statens overgreb på systemkritikere og i 1989 blev udstødt af præstestyret.

Fra 1997 til 2003 sad han endog i husarrest pga. sine kritiske ytringer om styret.

Jyllands-Posten: Valgets taber: Bliv hjemme

Gahr Støre: – Vi må respektere resultatet