Nytt

Et flertall i Bydelsutvalget bestående av Ap, SV og Rødt vedtok å legge ned ordningen med vektere som har hindret omsetning av narkotika på Grünerløkka i Oslo. Flertallet innrømmer at vekterne kan ha oppnådd resultater, men mener det er en politioppgave.

Venstresiden er prinsipielt mot privatisering av ordenstjenester. Men de erter på seg velgere blant lokalbefolkningen.

Hilde Larsen fra SV mener det er en oppgave for politiet:

– Vi er prinsipielt uenig i at det er private firmaer som skal sørge for trygghet, ro og orden for beboerne på Grünerløkka.

Ulla Kusnitzoff i Beboeraksjonen synes det er fullstendig absurd å si at det er politiets innsats som har fått vekk dopsalget i boligområdet hennes.

– Da har politikerne overhodet ingen fornemmelse for hva som skjer på Grünerløkka, og det er jo trist når man er folkevalgt. Vi ser jo at vekterne er på plass 24 timer i døgnet.

– Dette er politikere som sitter på et kontor og gjetter seg frem til de svarene de liker best selv, sier Kusnitzoff.

Per Østvold skriver i en kommentar:

Jeg er svært forundret over vedtaket i Bydelsutvalget, og jeg er skuffet over at mitt eget parti, SV, ikke tar større ansvar for å bekjempe kriminaliteten på Grunerløkka. Etter at vekterordningen kom, har salget av dop blitt minimalisert, og vi har «tatt tilbake» gatene. Uten vekterne vil få raskt få tilbake tidligere utrygge forhold. Politiet har aldri prioritert dopsalget. I realiteten har Oslo-politiet gitt opp kampen mot narkosalget! Jeg er svært skuffet over Bydelsutvalget!

Narkoomsetningen hadde nådd et omfang som truet beboernes sikkerhet. Vekterne kom på plass i februar og siden har salget gått ned.

Aps Jan Bøhler har sagt at slaget om integreringen står i Groruddalen, men Grünerløkka er også viktig. Hvis beboerne taper og flytter, vil det ramme boligsalget. Grünerløkka har vært et hipt område for unge mennesker.

Bydelsutvalget innrømmer at vekterne har hatt en positiv virkning, men setter prinsippene høyere.

Det har de siste månedene blitt mindre åpenlyst og aggressivt salg av narkotika på nedre del av Grünerløkka, noe som er svært positivt. Dette kan imidlertid ikke henføres som en effekt av vekterordningen, i alle fall ikke alene. I minst likeså stor grad mener BU at de bedrede forholdene skyldes en aktiv innsats fra politiet, i form av både sivile- og uniformerte aksjoner.


Slutt på vektere langs Akerselva