Aftenposten-journalistene Olga Stokke og Hilde Lundegaard har tilbrakt uken i Malmø og resultatet er en lang reportasje som ikke er bortforklaringer, men gir et realistisk bilde av store utfordringer.

Mens Dagsrevyen velger å legge skylden på det norske selskapet Acta for kakkerlakker og manglende vedlikehold, etterlater ikke Stokke og Lundegaard noen tvil om at problemene vel så mye befinner seg inne i hodene på innbyggerne. De har ikke noe ønske om å bli svenske.

En rekke faktorer bidrar til det: man får like mye i trygd som lønn, foreldre som aldri har arbeidet overfører samme uvane til sine barn, skoleresultatene er blant de laveste i Sverige. Noen arabiske hijabjenter de treffer er glade for å være kvitt de somaliske og albanske naboene, nå har de bare arabere rundt seg.

Fra hver eneste veranda peker parabolskålene. Det går an å leve et helt liv her, uten å være i kontakt med det svenske storsamfunnet. Systembolaget ga opp for lenge siden.

Tonen er slik at artikkelen ikke kan brukes mot Siv Jensen. Journalistene fant ikke noe som motbeviste det hun sa, om noe så bekrefter den at noe er riv ruskende galt i Rosengård.

En gjeng gutter som er født og oppvokst i Sverige sier på spørsmål at deres hjemland er Palestina.

Ingen vet egentlig hvor mange som bor i Rosengård, for myndighetene holder det hemmelig for byens myndigheter. Noe er helt på tok i Sverige. Slik er sekretessbestemmelsene. Derfor kan det hende at det bor dobbelt så mange i Rosengård som offisielt antatt.

Sabuni har haft många samtal med Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu om den stora inflyttningen av nyanlända invandrare till Malmö. Reepalu har krävt att Migrationsverket ska släppa på sin sekretess så att Malmö kan få reda på hur många asylsökande som bor i Rosengård och andra stadsdelar. Enligt utredningen kan det bo dubbelt så många människor i Rosengård än som är folkbokförda där:
– Det är klart att Reepalu måste få veta hur många som bor i hans stad, säger demokratiministern.

I stedet for å ta for seg rapporten om Rosengård har norske journalister og politikere vært mest opptatt av å diskreditere den. Er det av redsel for å finne noe som har relevans for Norge?

Nyamko Sabuni ville inte vid presskonferensen på Rosenbad i dag säga vilka åtgärder regeringen vill sätta in. Först vill hon ta del av utredningens resultat.
– Men jag har länge sagt att kontrollen av de muslimska friskolorna måste stärkas.

De muslimske friskolene har altså ingen positiv virkning. Kan det tenkes å ha relevans for Norge, der Frp nylig gikk mot en slik friskole fordi integering veide tynge i deres vurdering enn retten til å stifte egen skole? For det fikk Frp mye pepper bla. av Kristelig Folkeparti som sa de var rasister.

Hvorfor er norske medier generelt lite interessert i å bringe informasjon fra utviklingen i våre naboland, som opplagt er interessante for veivalgene vi gjør?


«Ökad radikalisering i Rosengård»


Rosengård: «Mange gidder ikke jobbe»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.