Feature

Nederlandske Ehsan Jami er en av flere dissentere innen islam som må leve i frykt for sitt liv – i Europa. Når det er snakk om marginalisering og diskriminering, kan man spørre seg hvor mange muslimer det er som lever med livvakter 24 timer i døgnet pga trusler. En ny rapport, Victims of Intimidation: Freedom of speech within Europe´s muslim communities, handler om 27 mennesker bosatt i Europa. Rapporten er utarbeidet av arabisten Johan Pieter Verwey og Douglas Murray, leder for den britiske tenketanken Centre for Social Cohesion:

Den yngste person, der er omtalt i rapporten, er 22-årige Ehsan Jami fra Holland, der også er et af de yngste mennesker i Europa, der modtager politibeskyttelse. Jami, der er født i Iran men vokset op i Holland, har i sin unge alder været hele vejen rundt, fra en fascination af militant islam til i dag at være endt som frafalden. Mordet på Theo van Gogh blev udslagsgivende i at han valgte islam fra. Hans offentlige erklæring om at han ikke længere tilhørte de troende, førte til trusler.

Jami blev i 2005, som purung, valgt ind i byrådet i i Leidschendam-Voorburg. I 2007 oprettede han Rådet for eks-muslimer, der i april 2008 iværksatte en kampagne for større religiøse frihed i Holland. Organisationen ønskede at gøre det nemmere at forlade den religion – læs islam – man var født ind i. Men Jami selv måtte indstille organisationens aktiviteter på grund af dødstrusler, ligesom han er blevet overfaldet to gange.

Havde Jami forventet støtte fra sit politiske bagland, må han være blevet skuffet. Det hollandske Arbejderparti er i dag, som det fremgår af rapporten, i høj grad afhængig af marokkanske, altså muslimske, stemmer. Prominente politikere fra partiet bad ham om at moderere sine udtalelser og ingen sikkerhedsforanstaltninger blev sat i værk på partiets anmodning. Den hollandske anti-terrorisme enhed NCBT vurderer derimod at Jamis situation er særdeles kritisk og har gjort det klart, at Jami har brug for konstant beskyttelse. Han er derfor opsat på at kunne fortsætte sin agitation imod islams syn på kvinder, homoseksuelle og frafaldne.

De europæiske rushdier