Flere og flere historier dukker opp fra opptøyene i Oslo som viser at dette var noe langt mer enn vanlig vandalisme. De mest rystende er ropet om å ta jødene. Dagbladet har snakket med tre gutter, en 12-åring og to 13-åringer av marokkansk opprinnelse.

Det var etter at demonstrasjonen foran den israelske ambassaden var oppløst at de gikk amok nede i sentrum. De tok flere McDonalds-restauranter.

De forteller at en liten gruppe ledet an i opptøyene – de fleste fulgte etter uten så mange planer.

– Fem gutter gikk foran og sa hva folk skulle gjøre. Noen fra Blitz spilte trommer og vi gikk fort gjennom gatene, forteller de.
..
– De gikk først og brølte ordrer. Etter at de knuste ruter ble vi tilbudt dyre ting de stjal, som en veske, sier yngstemann.

«Jakt på jøder»
Guttene er overrasket over at så mange hissige ungdommer slapp unna lovens lange arm ved ambassaden. Deretter var det fritt fram.

– Ingen av de fem ble tatt i løpet av opptøyene i sentrum av byen og mange av dem som gjorde mye hærverk fortalte at de klatret over politibiler og slapp unna politiet fra ambassaden. En gang vi møtte politiet tok de av seg maskeringen og holdt rundt en jente for å late som de ikke gjorde noe galt, forteller guttene, om hverandre.

– Jeg ble med inn på McDonalds i Storgata. Det var glass over alt, folk der var redde, forteller 12-åringen.

Da raseringen av restauranten var over fortsatte ungdommene bortover Storgata. Det var flere fraksjoner med ulike agendaer.

– En av ordrene de forreste guttene ropt ut, etter at vi raserte McDonalds-butikken i Storgata, var «Dra til Blindern og jakt på jøder», forteller tolvåringen.

De andre guttene nikker. De understreker at «ingen av oss har noe i mot jøder», men at flere rasistiske slagord ble ropt under opptøyene i sentrum.

De overfalt en mann som forsøkte å forsvare butikken sin.

– De banket opp en mann som ville stoppe dem fra å rasere butikken hans. Først ropte noen at han var jøde, så tok de tur på å slå ham, en kjørte albuen ned i nakken hans. Alle jeg så angripe ham sparket eller slo etter hodet hans for å skade mest mulig, forteller tolvåringen.

Offeret er intervjuet av Dagbladet.no. Se intervju og video av slåsskampen her.

– Først knuste de butikken og deretter angrep de ham, jeg synes det var skummelt, sier den ene, som sto i ringen rundt mannen som lå på bakken, mens han ble tildelt slag og spark.

Opptattheten av om folk er jøder får disse ungdommene til å høres ut som nynazister.

– Vi ble bedt om å jakte jøder på Blindern, sier 12-åring

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.