Sakset/Fra hofta

Trodde du at Twingly var et bidrag til større åpenhet og kommunikasjon mellom ulike medier? Svenske nettsteder luker ut linker til blogger de finner politisk usunne.

Helsingborgs Dagblad har plockat länkar som kritiserat islam i samband med artiklar om konflikten i Palestina och upploppen i Rosengård. «Att ha länkar som går till innehåll som vi aldrig skulle publicera hos oss känns inte bra», säger chefredaktören Sören Karlsson.

När debatten om Lars Vilks rondellhundar rasade som hårdast valde Dn.se att plocka bort Twingly-länkar som innehöll orden Lars Vilks.

Nu, då tidningarna fylls med artiklar från Israels offensiv i Gaza, har flera dagstidningar valt att plocka bort Twingly-länkar med islamkritiskt budskap, skriver bloggen Muslimsk friskola, som också presenterar flera exempel.

Bland annat ska Helsingborgs Dagblad ha tagit bort minst två länkar, båda med islamkritiskt innehåll. Den ena artikeln handlade om kriget i Palestina, den andra om oroligheterna i Rosengård för ett par veckor sedan.

Sören Karlsson, chefredaktör för Hd.se, säger att ett tiotal webbredaktörer hjälper till att moderera sajten – och Twinglylänkarna.

– Automatiken är som den är, länkarna ramlar in. Vi försöker blicka igenom länkarna som dyker upp och om vi gör en bedömning att bloggen innheåller något främlingsfientligt eller olagligt så väljer vi att stänga länken, säger han till Dagens Media.

– Det här har vi naturligtvis fått kritik för, speciellt av de berörda bloggarna. Men jag kan bara ta ansvar för vad som finns på vår sajt och hur den uppfattas av människor som besöker den, fortsätter han.

Tidningar plockar bort islamkritiska Twingly-länkar