Nytt

Fem McDonalds-restauranter i Oslo ble smadret lørdag. Grunnen var en sms-aksjon som gikk på at alt overskudd den dagen skulle gå til Israel. Noen planlegger ødeleggelsene.

«McDonalds har bestemt at alt de tjener på lørdag skal gå til Israel… Hjelp oss å sørge for at de ikke tjener en krone på lørdag! Og spre det videre!».

Politikere som justisminister Knut Storberget vil gjerne at pøbelen fremstår som uorganisert og fragmentarisk. Men her er det noen som har lagt planer som de visste ville ende med vandalisme.

«Suksessen» åpner for nye muligheter. Under lignende flytende tilstander kan man oppnå mye ved å tenke noen trekk foran begivenhetene. Man kan sette ut rykter om tilsvining av koranen, eller hva som er sagt, eller hvem som har kontakt med hvem: den mobben som har herjet Oslo suger til seg slikt.

Pressen vil ikke forstå at feks listen over stortingsrepresentanter som støtter Israel kan bli til en proskripsjonsliste, dvs. en dødsliste.

Pressen lever på konflikter og har spilt folk ut mot hverandre. Nå står vi i en situasjon der en uthengning kan bli til en lynsjing, bokstavelig talt. Det kommer helt bakpå mediene. De har ikke tenkt seg det. Det har aldri vært alvor før.

Men kommer de til å forstå alvoret?