De ti terroristene som angrep Mumbai er bare en del av en styrke på 500 spesialtrente terrorister som i lang tid er blitt opplært av folk fra hæren og marinen, heter det i en indisk etterretningsrapport. Inderne hevder å sitte på navnene over sikkerhetsoffiserene som kommuniserte med terroristene under terroroperasjonen.

Skulle dette vise seg å stemme – og det er bevis amerikanerne kan av- eller bekrefte – er det duket for ultimatum til Pakistan. Det vil rett og slette være en casus belli – en legitim grunn til å gå til militæraksjon mot Pakistan, hvis regjeringen der ikke tar affære.

THE 10 terrorist commandos who shot dead more than 160 people in Mumbai last month were among 500 trained to elite standards by Pakistan army and navy instructors, according to an Indian intelligence report seen by The Sunday Times.

Details were leaked as Indian officials accused Pakistan’s powerful Inter-Services Intelligence agency (ISI) of directly supporting the attack. They claimed to have the names of the gunmen’s ISI trainers and handlers and to have intercepted internet phone calls between them.

USAs forsvarssjef Mike Mullen skal ha fortalt Pakistans regjering at de hadde bevis for at Lashkar-e-Taiba sto bak Mumbai. Hvis hæren og marinen har vært direkte involvert, snakker vi om en casus belli, selv om det skulle skjedd uten regjeringens viten og vilje.

For amerikanerne vil det komme svært ubeleilig.

The Indian intelligence report claims the Mumbai gunmen were among a large group of volunteer «fedayeen» trained in commando tactics by Pakistan army and navy instructors over 18 months from December 2006.

«The training of these 500 men was in three phases. The first was basic physical fitness and firearms training. The second was marine navigation and swimming. The third involved training to sabotage underwater installations such as oil rigs, ships and submarines,» said one official.

«They were trained to a level of US Seals or Pakistani marine commandos. They were elite. Ten of these men were the ones who attacked Mumbai.»

Elementer innen hæren og sikkerhetstjenesten ISI har forbindelser til Lashar-e-Taiba og ekstremistene. Det sies at de oppdro og trente ekstremistene for å bruke dem til eget formål, men at de nå har blitt et monster fadderne ikke lenger kontrollerer.

Amerikanerne ba denne uken FN om å føye tre pakistanske sikkerhetsoffiserer på svartelisten, over terrorister.

Men India mener at disse sikkerhetsoperatørene, enten de er avgåtte eller i tjeneste, ikke handler på egen hånd. Det er Pakistans maktapparat som bruker dem for deres eget formål.

Senior US officials believe «rogue and retired» ISI officials have helped Taliban and Al-Qaeda terrorists carry out a number of attacks, including last July’s bombing of the Indian embassy in Kabul, which killed 58.

«It’s pretty clear that the LeT was behind the attacks. There is nothing that would point at the moment to direct links between the attacks and the ISI, but the ISI has a long association with the LeT and helped to create it,» said a western diplomat.

«The Indians don’t believe it is rogue and retired elements. In the Kabul embassy attack in July, the link [to the ISI] was more direct. But this is how they work, through retired officers.»

USA ba FN svartliste Khalid Khawaja og Hamid Gul, begge eks-ISI-offiserer, og en som går under navnet «oberst imam». Khawaja bekreftet til Times at han godt kjente lederne for Lashkar-e-Taiba: Hafiz Mohammad Saeed og Zaki-ur-Rahman Lakhvi,

Khawaja uttalte seg om Mumbai på en måte som ikke akkurat røpet avsky. Han brukte det snarere som en trussel.

Khawaja said that, while he did not approve of the Mumbai killings, «the Bombay attack should be seen as a good lesson to the world, to the Indians, the Americans, that if 10 committed people can do this, they’re igniting millions of youngsters, that they can do anything».


Gunmen had elite training ‘from Pakistan’

Les også

-
-
-
-
-
-
-