Nytt

Homofile og lesbiske i Danmark må finne seg i alt fra verbal tilsvining til egentlig vold. Over halvparten av København kommunes registrerte tilfeller av diskriminering er rettet mot homofile. Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (LBL) kaller situasjonen grotesk. Til sammenligning er innrapportert diskriminering på bakgrunn av religion og etnisk opprinnelse på rundt 10 prosent.

På mindre enn 3 måneder har det kommet 272 innberetninger om diskriminering på hjemmesiden til København kommune. Over halvparten dreier seg om verbale og fysiske overgrep på homoseksuelle:

Hate crimes hver dag

Ifølge Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske er det et tydeligt bevis på, at hate crimes, som fænomenet kaldes, er et alvorligt problem.

– Omfanget er endnu større, end vi havde forventet. Vi står i en situation, hvor der sker hate crimes hver eneste dag. Det er grotesk, siger Kenneth Engberg, der er talsmand imod de Hate Crimes i Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

Han fortæller, at han ofte hører om overfald.

– Det kan være folk, der er blevet forfulgt gennem Ørstedsparken eller er blevet råbt af, siger Kenneth Engberg.

ifølge ham er det nødvendigt med en undersøgelse af, hvem der står for overfaldene.

Justisminister Brian Mikkelsen (K) har innkalt til samråd om nettopp dette. Partiet Socialdemokraterne krever en kartlegging av problemet, noe justisministeren ikke vil gå med på. I stedet skal LBL og politiet i første omgang ha et møte.

Dersom det etter dette møtet ikke blir iverksatt en undersøkelse av hvem som står bak overfallene, akter Socialdemokraterne å forsøke å skaffe et flertall for undersøkelsen utenom regjeringen:

– Jeg bemærkede, at også Dansk Folkeparti var indstillet på, at vi skal have det her problem undersøgt, siger Mogens Jensen [repr. for Socialdemokraterne].

Større problem end racediskrimination

Registreringen på Københavns Kommunens hjemmeside viser også, at diskrimination på grund af national og social oprindelse samt religion og tro er langt mindre udbredt end den, homoseksuelle oplever. Kun omkring 10 pct. af registreringerne handler om oprindelse og religion.

Berlingske Tidende: Mange klager over homovold