Et EU-organ plasserer Danmark blant landene som er hardest mot fremmede. Spørsmålet er om undersøkelsen er troverdig.

Næst efter romaer i Tjekkiet og somaliere i Finland er somaliere i Danmark dem, der oftest har oplevet personlige forbrydelser på grund af deres race eller religion.

Det viser en EU-rapport om en undersøgelse af udvalgte minoritetsgrupper i alle medlemslandene. I rapporten, der baseres på 27.000 interview, svarer hver tredje somalier ja til at have oplevet alvorlige racistiske overfald, grov chikane eller trusler – i gruppen af de groveste hadeforbrydelser.

»Danmark har et stort problem i forhold til diskrimination«, siger Morten Kjærum, direktør for EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder, der har lavet undersøgelsen.

»Vi oplever, at de tal, vi hidtil har arbejdet med (…), var toppen, ja, faktisk kun spidsen af isbjerget«, fortsætter han.

Forsker er ikke overrasket
Mandana Zarrehparvar, der leder afdelingen for ligebehandling og mangfoldighed på Institut for Menneskerettigheder, er ikke overrasket over, at somaliere især er hårdt ramt. Ikke kun fra danskere.

»Somaliere er ilde set alene i kraft af deres meget mørke hudfarve. De ligger lavest i hierarkiet, også blandt andre etniske grupper«, siger Zarrehparvar, der har ledet en undersøgelse om hadeforbrydelser i Københavns Kommune.

»Det er noget, vi altid hører«
Det store tal kommer heller ikke bag på Muhammed Maxamed Abshir, der er formand for Somali Development Denmark.

»Det er noget, vi altid hører fra folk. De fleste har ofte oplevet verbal chikane, men også mange oplever den fysisk«, siger han.

Undersøkelsen sier at «bare» 80 prosent går til anmeldelse. Men 80 prosent er da ikke «bare»? Rapporten utpeker politiet som et hinder for registrering av hatforbrytelser. Kan det være fordi man ønsker et politisert politi?

Går ikke til politiet
Undersøgelsen viser, at kun 80 procent af de overfaldne somaliere melder episoden til politiet.

»De er bange for, at myndighederne ikke gør noget ved det, og at sagen så bliver værre. Mange har klaget, uden at der skete noget, og det går videre fra familie til familie. Til sidst lærer man bare at finde sig i det«, forklarer Maxamed. Også Mandana Zarrehparvar, der lige nu arbejder på en større undersøgelse af hadeforbrydelser i Danmark, peger på politiet som grund til underrapporteringen.

»Danmark har generelt for lidt fokus på hadeforbrydelser. Politiet skal have træning i at håndtere situationerne og opspore, når der er tale om hadeforbrydelse i en anmeldelse«, siger hun og tilføjer, at også minoriteterne skal kende deres rettigheder og vide, hvor de kan søge hjælp.


Danskere er hårde ved mindretal

Hver tredje somalier i Danmark udsættes for personlig forfølgelse, som ifølge en rapport er mere udbredt end antaget.