Etter at den rødgrønne regjeringen overtok makten i 2005 har Norge opplevd en historisk stor innvandring. Personer med utenlandsk bakgrunn som har vært i landet mer enn 6 måneder har økt fra 598.000 til 716.000 på 3 år.

– Vi har aldri hatt en så stor innvandringsvekst på så kort tid. Dette skjer imidlertid nesten helt uavhengig av økningen i antall asylsøkere. Veksten skyldes nesten utelukkende etterspørselen etter arbeidskraft, sier SSB-forsker Lars Østby.

Den store forskjellen fra forrige gang vi hadde stor vekst, er at det ikke er så mange asylsøkere som kommer fra land som innebærer at de får avslag, for eksempel Øst-Europa. De fleste asylsøkerne som kommer nå, er det ikke like lett å sende hjem, blant andre irakere, afghanere, eritreere og somaliere. Mange av russerne kommer dessuten fra Tsjetsjenia. Med det som nå skjer i Georgia og Kaukasus kan vi regne med enda flere asylsøkere. Det er nok ikke like lett å sende en videosnutt på TV i deres hjemland og tro at strømmen av asylsøkere stopper opp, sier Østby.

Samtidig jobber UDI på spreng for å få opprettet 5000 nye asylmottaksplasser i løpet av høsten, i tillegg til de 4000 som allerede er blitt opprettet siden nyttår. UDI har foreløpig 7000 ubehandlede asylsøknader liggende.

I revidert nasjonalbudsjett i mai bevilget Regjeringen 710 millioner kroner ekstra for å kunne håndtere en beregnet strøm på 10 500 asylsøkere. Den gang sa statsråd Bjarne Håkon Hanssen at den rødgrønne regjeringen skulle sette i verk tiltak for å redusere strømmen.

Det stikk motsatte har skjedd. Økningen i sommer gjør at Regjeringen nå regner med at det vil komme 15 000 asylsøkere. En mottaksplass koster 122 500 kroner i året. 4500 flere mottaksplasser vil dermed koste 550 millioner kroner.

.
Aftenposten: 7000 asylsøkere venter på svar

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂