Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kjørte frem Russlands ansvar for fredsstyrken i Sør-Osssetia på en pressekonferanse i Moskva fredag. Fredsstyrken var krenket og det var Russlands ansvar å gjenopprette ro og orden, var Lavrovs linje.

Det vil nok også bli Russlands forsvar for å sende stridsvogner og soldater inn i Sør-Ossetia. Det gjøres et stort nummer av at ti russiske fredsbevarende soldater skal være drept.

Russland har et mandat fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, til å være fredsbevarer. Men det er en operasjon med en bismak. Man vet at Russland ikke bare har edle motiver for å være fredsstyrke, og at rollene er flere. Styrken er like mye russisk og går russisk ærend: som å sørge for at Sør-Ossetia forblir en torn i siden på provestlige Georgia.

Lavrov opptrådte som svært krenket. Georgia hadde gjort noe uhørt. Dette var svært alvorlig, sa han.

Det russiske forsvarsdepartementet sier at man har sendt forsterkninger til fredsstyrken. Man nevner ikke noe om at russiske fly har bombet georgisk territorium.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.