Feature

Sheikh Hassan Dahir Aweys har fire koner og 22 barn. Han sier når han greier å holde styr på dem, skal han også greie å styre Somalia. Aweys veltet tirsdag leder av Unionen av islamske domstoler, som hadde inngått en fredsavtale med regjeringen, med løfte om at etiopiske styrker skulle trekke seg ut. En slik avtale har Aweys utelukket. Regjeringen skal fordrives med våpen i hånd, og hvis FN-styrker våger å ta parti, vil de lide samme skjebne.

Aweys er ikke i tvil: somalierne ønsker å leve under sharia.

Aweys skal ha hatt kontakt med Osama bin Laden på 90-tallet. Det er vel ikke forbudt å snakke med folk, sier han. Da 9/11 intraff gikk han under jorden, og dukket opp i spissen for Unionen av islamske domstoler i 2005. De tok makten i Somalia, skapte ro og orden, men innførte samtidig drakoniske straffer. Resultatet ble at etiopiske styrker intervenerte og styrtet islamistene.

The opposition went into exile in Eritrea, under the leadership of a more moderate cleric, Sheik Sharif Sheik Ahmed. On Tuesday night, Aweys forced Ahmed out, denouncing a recent peace agreement he signed with the government.

Ahmed and the government agreed to end months of violence, and agreed in principle to the eventual withdrawal of Ethiopian troops, but the deal has had no effect on the ground. Aweys refuses to talk with the government until Ethiopia withdraws its troops.

Ethiopia and the Somali government refused to comment on Aweys’ re-emergence or his warnings.

Somali opposition leader warns UN peacekeepers

Les også

-
-
-
-
-