Oversiktsbilde av den etiopiske hovedstaden, Addis Abeba. Illustrasjonsfoto: UAE Embassy in Ethiopia

En planlagt iransk-finansiert terroroperasjon mot den emiratiske ambassaden i Etiopias hovedstad, Addis Abeba, er avverget av etiopisk etterretning, opplyser flere medier. 18 mistenkte er arrestert, tre i Sverige, blant dem også den antatte hovedmannen. Aksjonen settes i sammenheng med Irans ønske om hevn for drapene på Qasim Soleimani og atomfysikeren Mohsen Fakhrizadeh.

Saken ble først omtalt i New York Times:

Now American and Israeli officials say the operation was the work of Iran, whose intelligence service activated a sleeper cell in Addis Ababa last fall with orders to gather intelligence also on the embassies of the United States and Israel.

Citing Western intelligence sources, Rear Adm. Heidi K. Berg, director of intelligence at the Pentagon’s Africa command, said that Iran was behind the 15 people arrested in Ethiopia and that the “mastermind of this foiled plot,” Mr. Ismail, had been arrested in Sweden. (NYT)

Times of Israel fulgte så opp:

But Addis Ababa has avoided accusing Iran of being behind the plot, with diplomats telling the Times that Ethiopia wishes to avoid becoming publicly embroiled in such sensitive matters involving regional powers. (Times of Israel)

Svenske medier fulgte opp søndag. Først i Expressen, som har snakket med svenske påtalemyndigheter:

Kvällsposten frågade kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström om han läst artikeln och om han hade några kommenterar till konteramiralens uppgifter.

– Jag har läst artikeln. Jag har inga kommentarer, säger Hans-Jörgen Hanström.

Det kommer dröja innan förundersökningen är klar.

– Inte före sommaren, säger Hans-Jörgen Hanström. (Expressen)

Til sist kom Samnytt.

Mannen som pekas ut som ”hjärnan” bakom terrorplanerna är 44-årige Ahmed Ismail. Ismail är från Eritrea men bor i Göteborg och beskrivs av Expressen som en företagare. Han greps i december förra året när han landade på Arlanda och misstänks på sannolika skäl för stämpling till terroristbrott i utlandet, under perioden den 22 november 2019 till 1 december 2020, enligt Attunda tingsrätt.

Strax innan Ismail greps slog Säkerhetstjänsten till mot en lägenhet i Trelleborg, där en annan 44-årig man bor. Uppgifterna om honom är mer knapphändiga men även han misstänks på sannolika skäl för stämpling till terroristbrott. I dennes fall under november 2020, både i Sverige och utomlands.

Mannen som greps i Trelleborg har i förhör uppgett att han tidigare haft uppdrag som livvakt och att han i Sverige arbetat som personlig assistent. Den tredje mannen som greps men inte häktades finns det för närvarande ingen information om i media. (Samnytt)

In a Dangerous Game of Cat and Mouse, Iran Eyes New Targets in Africa

Ethiopia foils Iranian plot to target UAE embassy in Addis Ababa — report

Misstanken: Hämnd bakom svenskarnas terrorplaner

Planerade terrordåd i Etiopien – tre gripna

Kjøp boken fra Document Forlag!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂