Nytt

Nok et homofilt par ble angrepet i Oslo natt til søndag. En 29-åring og en 23-åring ble uten forvarsel angrepet utenfor utestedet «Naken» i Pilestredet. Begge ble mishandlet.

– De sa ingen ting til oss. Det er mest sannsynlig vi ble banket opp fordi vi er homofile, vi sto jo utenfor Naken, sier 29-åringen til nettstedet gaysir.no.

Ingen av de som sto utenfor utestedet, grep inn for å hjelpe. 29-åringen så bare den ene overfallsmannen:

– Han så ut som han var fra Midtøsten. Etter at de hoppet på oss, og jeg kom til meg selv, sparket begge mennene han jeg var sammen med. Dette foregikk i veien, så vi holdt på å bli påkjørt alle sammen.

Leder for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring i Norge (LLH), Jon Reidar Øyan, sier det har vært flere tilfeller av overfall på homofile. Folk er flinkere til å anmelde siden politiet har fått plikt til å registrere overfall på homofile som egen kategori. Øyan sier de vil be om et møte med justisminister Knut Storberget for å drøfte hva man kan gjøre for å bekjempe volden.

Det hører med til historien at da 29-åringen, hvis navn er Cengiz, kom til legevakten, ble han møtt på en nedlatende måte av vakthavende lege. Legen var mer opptatt av hvor han kom fra og hva han hadde gjort, enn av skadene. Legen var av utenlandsk opprinnelse, et tegn på at fordommer og motvilje mot homofile dukker opp fra nytt hold.

Han er derimot svært kritisk til måten han ble behandlet av legen på legevakta.

– Da jeg kom inn på legevakta, fortalte jeg legen om hendelsen. Så kom spørsmålene om hvor jeg var fra «opprinnelig». Jeg følte at legen var veldig nedlatende. Det gikk veldig mye på hva jeg hadde gjort, ikke på hvordan jeg hadde blitt behandlet. Legen var selv utlending, og det kan være flere grunner til at han var nedlatende.

– Han undersøkte meg og konkluderte med at det bare var synlige skader. Noe sykmelding kunne han ikke gi meg, for det var ikke vanlig prosedyre. Så ble jeg sendt ut for å ta bilder, og ble informert av en sykepleier om at legen skulle gi meg nummeret til en telefon for voldsofre.

– Da jeg kom tilbake til legen sa jeg at jeg var provosert over hans fokus på hvor jeg var fra.

Samtalen fortsatte litt frem og tilbake, og Cengiz ble bedt om å «roe seg ned» to ganger. Legen ga ham ingen veiledning og ingen telefonnumre til en hjelpetelefon for voldsofre.

– Det er tydelig at han ikke gjorde jobben sin helt ut, sier Cengiz.


To homofile banket opp utenfor Naken


– Voldsbølge mot homofile i Oslo