Sakset/Fra hofta

Aftenposten gjengir en NTB-melding om Hizbollahs væpnede opprør i Libanon som velvillig og opptil flere ganger gjør oppmerksom på at det tross alt er en provestlig regjering vi snakker om her. For ærlig talt: provestlig og USA-støttet – det sier jo sitt, ikke sant?

I en artikkel på 590 ord – minus overskrift og ingress – har vi altså klart å skrive provestlig ikke mindre enn 4 ganger og USA-støttede 1, samt 1 frase som ligner veldig. Legger vi til den opplysende setningen Den provestlige regjeringen har et svært knapt flertall i nasjonalforsamlingen, så blir det naturligvis fullt forståelig at Hizbollah er litt kranglete om dagen.

Og bare se hva slags alarmister den provestlige, USA-støttede, knapt flertallsregjeringskoalisjonen har i sin midte:

– Det væpnede og blodige kuppet som pågår, har som mål å få Syria tilbake i Libanon og gi Iran tilgang til Middelhavet, skriver regjeringskoalisjonen i en uttalelse lest opp av den kristne lederen Samir Geagea.

Bevare meg vel, har de kristne ledere i en lovlig valgt regjering i Libanon også? Da er det enda godt vi kan tilbakevise den kristne skrikhalsens overdrivelser. Det er ikke nemlig ikke verre der enn at en fyr har blitt noe uryddig i tøyet sitt:

Menn, kvinner og barn står i kø for å komme seg ut av landet ved Arida-grenseovergangen i nord og Masnaa-overgangen i øst, forteller en AFP-reporter.

– Jeg har vært her i over to og en halv time og har allerede mistet to knapper i skjorta mi på grunn av kaoset, sier en av de ventende ved Arida-overgangen.

Den av Hizbollah nedlagte TV-stasjonen og den like nedbrente (av en væpnet, islamistisk og ekstremistisk gruppering som kaller seg Hizbollah) avisredaksjonen – ja ja, les nøye før du eventuelt blir irritert over frihetsforkjemperne i Hizbollahs atferd:

Tidligere på dagen inntok en gruppe Hizbollah-tilhengere lokalene til den provestlige TV-stasjonen Al-Mustaqbal (fremtiden) og tvang den til å stanse sendingene.

Stasjonen eies av Saad-al-Hariri, som har en lederrolle i den USA-støttede regjeringskoalisjonen i Libanon. Hans avis, som også heter Al-Mustaqbal, ble satt i brann av Hizbollah-tilhengere. Brannvesenet klarte å slukke brannen.

Etter harde kamper mot regjeringsvennlige (altså den provestlige, USA-støttede, svært knapt flertallsregjeringskoallisjonen i Libanon) sunnimuslimske grupper, har Hizbollah tatt kontroll over de muslimske delene av Beirut. Minst 13 mennesker er drept og 30 såret i kampen mellom de rivaliserende gruppene, skriver NTB og Aftenposten.

Fra et Hizbollah-synspunkt – og antagelig NTBs samt Aftenpostens, later det ut til – får vi nesten håpe at de 13 var medlemmer av de Hizbollah-rivaliserende, sunnimuslimske og regjeringsvennlige gruppene. Vi minner her igjen om at den omtalte regjeringen de sunnimuslimske gruppene støtter, er provestlig og USA-støttet.

Nå kunne det forresten hende at noen ville komme til å lure på hvorfor de sunnimuslimske gruppene er blitt overlatt til seg selv for å blø og dø i forsvaret av en lovlig regjering? Svaret på det finner vi sånn cirka midt i den ikke fullt så provestlige artikkelen, i form av et interessant innblikk i hvordan Libanons flerkulturelle samfunn fungerer når det gjelder det som angivelig skulle ha vært en regjeringskontrollert hær:

Regjeringshæren holder seg i bakgrunnen, av frykt for å bli trukket inn i kampene. Hæren risikerer å splittes etter religiøse skillelinjer dersom den engasjerer seg i kamper mot den ene eller andre religiøse gruppen.

Det er nok det som kalles Styrke gjennom Forskjellighet, tenker jeg. Så heldigvis er det fortsatt håp om at Hizbollahs fremstøt ikke blir slått ned med det første, og det er selvfølgelig en lettelse – nå som Norge feirer Mangfoldsåret og allting.

Kort forklart er det ingen grunn til uro og fordømmelser – Libanons regjering kan åpenbart skylde seg selv; provestlig, USA-støttet og svært knapt flertallskoalisjon som den er. Hiizbollahs sysler bør ha lært provestlige og USA-vennlige medier en lekse også, hvilket trygt kan kalles å slå 2 fluer i en smekk.

Har alle fått med seg dette nå? Vi er her vitne til den marginaliserte opprørsgruppen Hizbollahs rettferdige og ensomme kamp mot en provestlig, USA-støttet regjeringskoalisjon med svært knapt flertall og rivaliserende, regjeringsvennlige grupper. David mot Goliath, praktisk talt.

Sånn ellers lurer jeg litt på om det egentlig heter rivaliserende grupper når virkeligheten faktisk er den at èn væpnet, militant gruppe angriper en legitim regjering mens de øvrige gruppene bare forsvarer den samme lovlige regjeringen da landets offisielle hær har et ørlite problem med flerkultur, men det er sikkert bare vrangvilje og flisespikkeri fra min side.

Så fritt frem hvor dere enn måtte befinne dere; dere kan alle – og det med god samvittighet – fremdeles være Hizbollah nå.

Aftenposten: – Hizbollahs maktovertakelse er et kupp