Sakset/Fra hofta

Dagsavisens varme forsvar av alle andres flagg på Norges nasjonaldag er riktig artig. Flaggdebatter er som regel det. Så i den anledningen lurer jeg på om det er noen som fremdeles husker at norske mediers redaksjoner sommeren 2005 engasjerte seg i en amper meningsutveksling over det faktum at mange nordmenn som eier ferieboliger i Sverige flagger med norske flagg?

Fordømmelsen fra Norges profesjonelle meningskorps var – med rette – kompakt. Flere trakk frem at sist man var vitne til noe så drøyt som svensk-norske nordmenns atferd, var under den tyske okkupasjonen av Norge og at det utelukkende er okkupasjonsmakter som gjør noe så støtende. Mer enn en gang ble det horrible i å flagge med annet lands flagg på annet lands jord påpekt. Den «typisk norske arrogansen» likeså. Oppførselen ble utlagt som enestående for norske Harry-emigranter.

Nordmenn på seilferie i området den sommeren – i hvert fall de med norsk flagg forskriftsmessig ved hekken og svensk gjesteflagg korrekt i salingshornet – må antagelig ha følt seg like pinlig berørt over visse landsmenns fremferd som for eksempel mine bekjente og meg. En flauhet som ikke en gang lot seg utrydde av en hurtig planlagt ekspedisjon til vår gode nabos systembolag. Der og da var det ytterst fristende å rulle sammen rødt, hvitt og blått i håp om å ikke avsløre sitt nasjonale opphav.

Her er et eksempel på hva svenskene selv (samt norske redaksjoner og andre nordmenn) mente om fenomenet:

Det er ingen tvil om at nordmenn har okkupert deler av Sverige. Biten fra grensa og ned hit har dere tatt over «helt och hållet». Lökholmen for eksempel. Der finnes det ikke så mye som en halv svenske igjen! Det er klart det kan være irriterende men vi lever jo av dere. Og dere skal være glade dere har oss – ellers kunne dere ikke handlet billig!

Men selv om Strömstads ordfører er fornøyd er det et lite sympatisk bilde vi får tegnet av oss selv når vi reiser rundt i denne mini-unionen på svensk jord. Vi er brautende ofte fulle og kan til tider oppføre oss som et herrefolk får vi vite. For to år siden ble det anslått at ni av ti fritidsboliger i Strömstad kommune ble kjøpt av nordmenn. 75 kvadratmeter västkuststuga til 15 millioner svenske kroner lyder forlokkende i ørene til en drøss av nordmenn.

– Hva hadde dere tenkt om vi svensker skulle kjøpt hus langs hele kysten i Norge og flagget med svensk flagg? spør Inger Forsblad oss plutselig.

Hun er født og oppvokst i Strömstad og smiler til oss bak disken i Väskboden. I likhet med flere butikkeiere flagger hun med norsk flagg utenfor fordi «vi tror vel dere setter pris på det». Hun vil ikke si noe stygt om nordmenn men ordet «flagg» har fått henne på glid.

– Se langs kysten vår. Nordmenn som har kjøpt seg en «stuga» fordi kursen er så bra og så flagger de med norsk flagg. I Sverige! Eller enda verre når du kommer mot Koster. Vet du hva de gjør? De klipper to flagg i stykker og syr dem sammen. Til ett! Det svenske og det norske. Flaggvandalisme kaller jeg det.»

– Det smaker av okkupasjon jo visst gjør det det sier derimot nordmannen Jan Dahlberg. Med sin 38 fots seilbåt har han ankret opp i Strömstad. Langs sjøveien fra Norge har han sett det svenskene snakker om: hyperpatriotisk norsk flagging.

– Det ser ikke bra ut i det hele tatt når det vaier norske flagg langs svenskekysten. Tenk om hele Sørlandskysten var prydet med svenske flagg? Eller irakiske? En ting er norsk flagg på båten men på fastlandet har ikke det norske flagget noe å gjøre på svensk side, mener Dahlberg som forklarer gjentatte ferieturer til grannelandet med vindtekniske årsaker.

Artikkelen gjenspeiler svenskenes høyst berettigede irritasjon, og er svært langt fra å være positivt vinklet – også det med rette – i forhold til nordmennenes atferd i Sverige. Så hvem har publisert den indignerte artikkelen om nordmennenes genuint bøllete flaggmanerer?

Pussig nok er det den alltid like prinsippfaste Dagsavisen. Det hadde du ikke trodd det, tenker jeg – for der i gården er man jo voldsomt positive til andre lands flagg på annet lands jord? Til og med på annet lands bursdag. Og det i den grad at enhver som måtte ha en innvending eller tre mot Dagsavisens Hege Ulsteins unikt tolerante holdninger like gjerne kan tilstå sin smålighet, innsnevring, sitt regelrytteri, sin fremmedfrykt og tendens til nasjonalistisk tvang med en gang.

Den typen flaggentusiaster er jo alt blitt grundig avslørt med alle sine underliggende motiver likevel, og er følgelig å anse som enda en ekskludert gruppe fra Dagsavisens inkluderende prosjekt. Nesten akkurat som flaggende Harry-okkupanter langs svenskekysten, som Dagsavisen åpenbart heller ikke tolererer.

Dagsavisen: Her lever unionen