Nytt

Folk i maktposisjoner rundt Robert Mugabe forhandler med opposisjonen om hans avgang, opplyser en vestlig diplomat. Militære, politi, sikkerhetssjefer er opptatt av å redde sitt eget skinn. Deforstår at Mugabe er ferdig.

— The opposition leader Morgan Tsvangirai is in talks with advisers to President Robert G. Mugabe of Zimbabwe, amid signs that some of those close to Mr. Mugabe may encourage him to resign, a Western diplomatic source and a prominent Zimbabwe political analyst said Tuesday. The negotiations about a possible transfer of power away from Mr. Mugabe come after he apparently concluded that a runoff election would be demeaning, a diplomat said.

Valgresultatet har latt vente på seg, men er kjent lokalt, og der vet folk at Mugabe og hans parti tapte så det suste. Tanken om et nyvalg i iseptember har vært luftet, men opposisjonskilder sier da blir det opprør.

«The chiefs of staff are talking to Morgan and are trying to put into place transitional structures,» said John Makumbe, a political analyst and insider in local politics who has spoken in the past in favor of the opposition.

«The chiefs of staff are not split; they are loyally at Mugabe’s side,» said Mr. Makumbe. «But they are not negotiating for Mr. Mugabe. They are negotiating for themselves. They are negotiating about reprisals and recriminations and blah blah blah. They are doing it for their own security.»

Negotiations May Lead to Mugabe’s Exit in Zimbabwe