Nytt

At Blekingegadebanden ikke ble dømt for drapet på politiaspirant Jesper Egtved Hansen selv om ett av medlemmene vitterlig skjøt ham under ranet i Købmagergade i 1988, kan resultere i at Folketinget vedtar samme prinsipp som i USA: hvis det begås et drap som ingen vil tilstå blir alle dømt.

Dansk offentlighet blir ikke ferdig med Blekingegadebanden. Det er som om Danmark tar et oppgjør med arven fra 68′, deriblant en rettstradisjon som tar mer hensyn til gjerningsmannen enn ofrene. Det finner mange støtende for rettsbevisstheten, og det er nå flertall for å endre loven.

Ingen av Blekingegadebanden tilsto hvem som skjøt.

Justitsminister Lene Espersen (K) har ikke villet kommentere spørgsmålet, men den konservative retsordfører Tom Behnke er ikke i tvivl.

»I dag kan man blive dømt for medvirken, hvis den kan bevises, f.eks. at en gruppe var klar over, at der var ladte skydevåben med i banken, og at man vidste, at man ville skyde sig fri. Men spørgsmålet er, om man har haft den onde vilje, og der har vi været meget tilbageholdende. I min optik handler det om, at retfærdigheden skal ske fyldest,« siger Tom Behnke.

Han mener, at selvom man ikke kan vide, hvem der trykker på aftrækkeren i en gruppe, og selvom man ikke kan bevise, at alle kollektivt vidste, hvad der skulle ske under den kriminelle handling, så må gruppen have gjort sig tanker om, hvad der kunne ske.

»Derfor bør man indføre samme principper som i USA. Hvis man begår en forbrydelse, og der følger en anden med, så kan man straffes kollektivt for begge,« siger Tom Behnke.

Han mener dog, at der kun skal kunne dømmes kollektivt i sager om meget alvorlig kriminalitet.

Socialdemokraternes Karen Hækkerup, hvis parti tidligere er gået imod kollektiv straf, siger:

»Tiden er moden til, at vi får en debat om at indføre principper om den kollektive straf. Personligt har jeg sympati for ideen, men jeg vil gå ind i debatten med åbne ører, og hvis der er rationelle argumenter imod, så vil jeg lytte. Det er et markant brud med dansk retstradition, så det kræver stor eftertænksomhed. På den anden side kan det ikke være rigtigt, at man ikke kan dømme, fordi de kriminelle holder mund.«

DF for kollektiv straf
Dansk Folkeparti mener fortsat, at der skal indføres et kapitel i straffeloven, der omhandler kollektiv straf.

Kun Venstre holder igjen og mener man må tenke seg nøye om før man oppgir et innarbeidet prinsipp om individuelt ansvar.

Blekingegade-sag giver diskussion om kollektiv straf

Les også

-
-
-
-
-