En meningsmåling utført av U.S Institute for Peace (USIP) og WorldPublicOpinion.org i 19 pakistanske byer viser at 70 prosent av de spurte er overbevist om at USA har som mål å splitte og svekke islam. 34 prosent foretrekker Taliban-styre i nabolandet Afghanistan, og 80 prosent mener at USAs militære nærvær i Asia utgjør en fare Pakistans interesser i regionen.

Hver tredje pakistaner ser positivt på Osama bin Laden, mens 19 prosent sier at de har blandede følelser overfor al-Qaidas leder.

Tre av fire er motstandere av å la utenlandske styrker jakte på al-Qaida og Taliban på pakistansk jord, og nærmere 40 prosent er imot å pågripe bin Laden dersom han blir funnet i Pakistan.

Samtidig som målingen ble lagt frem opplyste president Pervez Musharraf om at det ikke foregår noen storstilt leting etter bin Laden i Pakistan. Den pakistanske ambassadøren i USA, Mahmoud Ali Durrani, har forsøkt å moderere presidentens uttalelser:

– Jeg tror at presidenten forsøkte å si at verken vi eller USA har eksakt etterretningsinformasjon om hvor Osama bin Laden befinner seg. Han kan være i Afghanistan, eller han kan være i grenseområdene. Dersom vi visste hvor han var, ville vi ha tatt ham, sier Durrani til CNN.

Pakistanske myndigheter forsikrer samtidig at amerikanske styrker ikke vil få jakte på al-Qaida og Taliban på pakistansk jord.

46 prosent av de spurte pakistanerne mener at det bør forhandles med Taliban, og 30 prosent sier de støtter Talibans angrep mot NATO-styrker i nabolandet. 15 prosent av de spurte sier at de er imot slike angrep.

Et klart flertall av de spurte sier at de ønsker at Pakistan skal være en demokratisk islamsk stat, og 60 prosent vil at det pakistanske rettsvesenet i større grad skal bygge på sharialover:

– Folk ønsker mer islam. De syns ikke Pakistan er gudfryktig nok, eller at islamske verdier på tilstrekkelig vis kommer til uttrykk i dagliglivet, konstaterer Steven Kull som er leder for WorldPublicOpinion.org.

Han mener meningsmålingen med tydelighet viser at pakistanere flest vender ryggen til Vesten.

Kull sier at undersøkelsen også viser at det ikke finnes noen større vestligorientert, sekulær gruppe i Pakistan.

VG: Pakistanere flest vender ryggen til USA