Både konservative og radikale politikere i Danmark mener at et forslag om å forby islamsk ansiktstildekning ved stemmeavgiving er et angrep på demokratiske frihetsrettigheter.

Tidligere denne uken la Canadas regjering frem et lovforslag som krever at muslimske kvinner må fjerne eventuell tildekning av ansiktet i stemmelokalet for å få adgang til å avgi sin stemme ved politiske valg. Forlaget forventes å bli en realitet. Dansk Folkepartis Søren Krarup har tatt til orde for å få en tilsvarende lov innført i Danmark.

Krarup vil forbyde muslimske kvinder at stemme ved folketingsvalg, hvis de har dækket deres ansigt af en burka eller niqab.

»Det er en indlysende nødvendighed. Hvis man ikke præcis kan vide, hvem der dækker sig bag sådan en forklædning, så må man kræve, at den bliver taget af. Ellers kan de ikke komme til at stemme,« siger Søren Krarup.

Det gør ikke synderlig indtryk på Søren Krarup, at danske vælgere i dag ikke behøver at have billedlegitimation med til stemmelokalerne, men kan nøjes med at medbringe valgkort.

»Det kan ikke gå hurtigt nok med, at vi kræver det samme i Danmark. Det er og bliver jo ansiget, som dokumenterer, hvem man er. Og når man ser på, hvad der begåes af svindel med dokumenter og pas, så er det indlysende, at man må kunne se ansigtet,« fastslår Krarup.

Canadas og nå Dansk Folkepartis forslag om at det ikke skal være tillatt å skjule ansiktet når man benytter sin stemmerett er imidlertid klokkeklar diskriminering hevder de Radikale, som er fullstendig likeglade med hvorvidt dagens lovgiving gjør det mulig å skjule sin identitet:

»Det er et frontalangreb på grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder. Vi er fuldstændig ligeglade med, om folk kommer iført klaphat, burka eller præstekjole. Det afgørende er, at flest mulige går ned og stemmer. Sådan er demokrati,« siger De Radikales næstformand Morten Østergaard.

Også de Konservatives leder tar avstand fra forslaget:

»Jeg kan ikke lide burkaer, men de mennesker, der har retten til at afgive deres stemme ved et folketingsvalg, skal også have lov til det,« siger Bendt Bendtsen.

Heller ikke indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ændre loven.

Det omstridte forslaget beskrives forøvrig i avisen Berlingske Tidende som at «Dansk Folkepartis Søren Krarup fratage burkaklædte muslimer deres demokratiske ret til at stemme ved folketingsvalg.»

Berlingske Tidende: Krarup: Burkaklædte skal fratages stemmeretten