Sakset/Fra hofta

Storavisene Svenska Dagbladet og Dagens Nyheter lar nå blogginnlegg til en konkret artikkel i deres avis bli lenket til samme artikkel. Det har økt bloggkommentarene og ført til rankingliste over de mest kommenterte artiklene, skriver Dagens Medier.

Det er selskapet Mindpark som har funnet frem til verktøyet Twingly: Når en blogger skriver en kommentar til en avisartikkel, sender vedkommende et signal til Twingly, som automatisk sender lenken til den aktuelle redaksjonen. Her legges tittelen automatisk under artikkelen.

Det førte feks. til at man kunne finne frem til de mest spennende bloggerne feks. i striden om Lars Vilks’ rondellhundtegninger.

Hvorfor har ikke norske aviser innført noe tilsvarende? VG lenker bare til sine egne blogger. Aftenpostens leserforum er også styrt. Det spennende med det svenske systemet er at det automatisk lenker til bloggere utenfor avisens sfære. Det vil også si skarpe kommentarer og kritikk. Det har hittil virket som om norske redaksjoner ikke ønsker å slippe «utenforstående» så tett innpå seg.

Svenskene har dratt med seg en nødbrems; de vil kunne se hvem som blir lenket til seg. I teorien kan de da utestenge, men den listen burde ligge meget høyt.

Twingly har indeksert og følger 72 000 blogger i Sverige og 25 000 i Norge.

– Det vil bli enda flere i Norge så fort vi får den første norske kunden, sier Källström.

En funksjon svenske redaksjoner ønsket seg var å kunne kontrollere hvilke blogginnlegg som lenkes til artikkelen. Det synes Joakim Jardenberg strider med ytringsfriheten på nettet.

– Jeg synes ikke redaksjonen fortsatt skal ha den kontrollen av bloggene. Det burde vært sluppet fri, sier han.

Jardenberg er adm. dir. i Mindpark.

Lokalaviser tar bloggerne i favnen