Sakset/Fra hofta

Noe av det verste en redaksjon kan gjøre, er å lobotomere journalistene: nekte dem å forfølge sammenhenger som er opplagte. Innsikt og erkjennelse er ikke noe statisk. Det er ikke noe man har, men noe man får. Enten forstår man dynamikken i samtiden, eller man er en del av problemet. Dagbladet har lenge vært en del av problemet.

Man utvikler en egen sensitivitet for motstandere når man tar feil. Astrid Meland hadde en artikkel i Magasinet på nett som spurte om venstrevridde medier gjør folk dumme. Det ble vist til høyreorienterte blogger som påpeker slagsiden i norske medier.

Bloggere som Vampus, Bjørn Stærk, Liberaleren og Vox Populi har markert seg på høyresiden, og har ofte mediekritiske kommentarer.

(Document.no ble ikke nevnt, til tross for at den er Norges største.)

Meland bruker Memo som eksempel på at markedet ikke vil ha et høyreorgan. Men det er da helt feil å bruke ordet høyre i konvensjonell forstand. Det er oppløsningen av høyre/venstre-aksen som er det nye, og Dagbladet identifiserer seg i den grad med den gamle progressiviteten at de befinner seg på høyresiden, hvis høyre betyr å tilhøre det bestående.

Poenget synes å være å diske opp med noen spennende temaer, men man tør ikke ta den helt ut, og serverer leserne noen halvtygde problemstillinger og forventer at folk skal krangle så busta fyker.

Det er nedlatende overfor leserne. De skjønner snart mer enn journalistene.