Den israelske regjering satt på bevis for at nordkoreansk kjernefysisk materiale befant seg i Syria, før ordren ble gitt om å bombe mål 6. september, opplyser sikkerhetskilder til Sunday Times. USA ga sitt samtykke etter å ha blitt vist prøvene.

Hvis opplysningene stemmer tyder det på at Syria satser på å¨skaffe seg atomvåpen. Som alliert av Iran, kan et slikt skritt fra Syrias side alvorlig påvirke beslutningstakerne ikke bare i Washington, men også EUs hovedsteder, og sunni-lederne i Midtøsten. Syria kan neppe ta et slikt skritt uten støtte fra Iran.

George W. Bush skal i sommer ha blitt opplyst av Israel om at nordkoreanere var på plass i Syria. USA skal ha bedt om håndfaste bevis.

Det fikk de da israelske spesialstyrker sikret seg kjernefysisk materiale. De israelske spesialstyrkene skal ha opphopldt seg i Syria i flere måneder. Kjernefysisk materiale har fingeravtrykk som gjør det mulig å bestemme hvilket landet det kommer fra.

USA ga da Israel grønt lys til å bombe atomanleggene som skal ligge et sted i nord, kalt Dayr az-Zwar.

Dermed har historien om den mystiske bombingen av mål i Syria 6. september fått sensasjonelle proporsjoner. Det begynte med spekulasjoner om at flyene hadde kvittet seg med ekstra drivstofftanker, til bombing av våpenlaster til Hizbollah, til lekkasjene kom sist helg om at det var atomrelaterte mål. At det skal ha vært et prosjekt med nordkoreansk atommateriale og nordkoreanske teknikere, gjør det langt mer alvorlig. Det betyr at Syria spiller et meget høyt spill. En ting er å drepe anti-syriske parlamentarikere i Beirut. Noe annet å forsøke å forskyve maktbalansen i Midtøsten. Det tyder på en alvorlig feilbedømming i Teheran: Ved et slikt sjakktrekk risikerer Teheran å samle en koalisjon av ellers usaynnsynlige partnere mot seg. Syria og Iran har i tilfelle bevist at de ikke rygger tilbake for å leke atom-hasard. Israel vil aldri tillate at naboen blir en atommakt.

Man tror også at nordkoreanere kan ha blitt drept i angrepet. Intens kommunikasjon mellom Damaskus og Pyongyang tyder på det.

The attack was launched with American approval on September 6 after Washington was shown evidence the material was nuclear related, the well-placed sources say.

They confirmed that samples taken from Syria for testing had been identified as North Korean. This raised fears that Syria might have joined North Korea and Iran in seeking to acquire nuclear weapons.

Israeli special forces had been gathering intelligence for several months in Syria, according to Israeli sources. They located the nuclear material at a compound near Dayr az-Zwar in the north.

Evidence that North Korean personnel were at the site is said to have been shared with President George W Bush over the summer. A senior American source said the administration sought proof of nuclear-related activities before giving the attack its blessing.

Diplomats in North Korea and China believe a number of North Koreans were killed in the strike, based on reports reaching Asian governments about conversations between Chinese and North Korean officials.

Syrian officials flew to Pyongyang, the North Korean capital, last week, reinforcing the view that the two nations were coordinating their response.

Israelis seized nuclear material in Syrian raid

Norske medier har vist liten interesse for israelernes bombing. Forrige helgs avsløring i Sunday Times fikk liten oppmerksomhet. NTB har rapportert den siste utvikling, men på en så lakonisk måte at den bagatelliserer. De siste avsnittet sier mye om journalistens instilling:

Det eneste landet i Midtøsten som har atomvåpen er Israel, men USA anklager nå Iran for å ville skaffe seg slike våpen. Ingen har tidligere anklaget Syria for å ha ambisjoner i den retning.

Syria her et stort lager med kjemiske våpen, og har siden Hafez Assads død vist seg ustabilt. Det har ryktes at irakiske atommateriale kan ha blitt ført ut til Syria. Regimets tilknytning til Hizbollah, sete for Hamas-ledelsen og alliansen med Iran, – intet av dette er nevnt av NTB. Det vises til at Bush avslo å kommentere, men Benjamin Netanyahu bekreftet storyen til Sunnday Times i uken som gikk, og fikk mye kjeft for det. Denne storyen er så stor at den bare kommer ut stykkevis og delt, og den kan endre mye i Midtøsten. Men det forstår man ikke av NTBs story.

– Israel bombet syrisk atomanlegg

: