Europarådets 47 medlemsland går i plenum inn for å avskaffe blasfemiparagrafen og i stedet erstatte den med lover som forbyr hatefulle uttalelser og diskriminering av medlemmer av trossamfunn. Forslaget, som er en anbefaling, må ses på bakgrunn av stadige påberopelser om at ytringer om islam er blasfemiske.

– Den parlamentariske forsamling har klart vægtet ytringsfriheden højere end hensynet til religionen, siger Christopher Grayson, leder af sekretariatet for Kultur-, Videnskabs- og Uddannelsesudvalget, som har udvalgsbehandlet anbefalingen.

10 af Europarådets 47 medlemslande har ligesom Danmark et forbud mod blasfemi. Men blasfemi-paragrafferne benyttes yderst sjældent og har for eksempel ikke ført til domfældelse i Danmark siden 1938. De har dog været forsøgt brugt adskillige gange siden, senest da muslimske grupper anmeldte Jyllands-Posten for blasfemi efter offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne, uden at Rigsadvokaten dog fandt anledning til at rejse sagen.

– Problemet med blasfemiparagrafferne er, at de kan anvendes af forskellige trossamfund, herunder muslimske fundamentalister, i et forsøg på at indskrænke ytringsfriheden. Derfor er det bedst helt at afskaffe dem, siger Christopher Graysen.

Gør man det, legaliserer man reelt blasfemi, mener en række juridiske eksperter.

– I et demokrati er det, som ikke er forbudt ved lov, sædvanligvis tilladt. Men udfald mod religion vil i stedet være omfattet af anden lovgivning, som sætter grænser for ytringsfriheden, herunder injurie- eller racismelovgivning, mener rådgiver ved Europarådet, den belgiske professor i jura ved det katolske universitet i Louvain, Louis-Léon Christians.

– Det er et meget uheldigt signal at sende, at det nu skal være tilladt at håne og bespotte troslære, der forfægtes af lovlige trossamfund, mener omvendt professor dr. jur. ved Aarhus Universitet Gorm Toftegaard Nielsen.

– Det skaber ufred snarere end fred, mener han.

At ytringer skaper «ufred» er en av de hyppigste argumenter som rettes mot kunstnere som Lars Vilks.

Europarådet vil have love mod blasfemi afskaffet
18. sep Ytringsfriheden skal sættes over religion, mener Europarådet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂