Gjesteskribent

Det sies at den største faren for dagens Europa er den hjemmeavlede ekstremismen. Denne ekstremismen står i forbindelse med Pakistan, som idag er den viktigste sentralen for ekstreme varianter av islam. Europa vet ennå ikke helt hvordan det skal forholde seg til dette landet, som lar Taliban og Al Qaida operere fritt i grenseområdene.

Det er Pakistan som gir utdanning og tyngde til salafist-retningene i Europa, ikke minst i Storbritannia. Andrew Norfolk fortsetter sin serie i The Times. Han har besøkt Pakistan og viser samarbeidet mellom ekstremistpartier/foreninger her og i Storbritannia. Vi snakker om konsentriske sirkler der treningsleire for Al Qaida er den innerste, og med madrasser for tusenvis av barn og unge i de ytre sirkler. Vi snakker om et stort apparat hvor det er vanskelig for myndighetene å holde oversikten.

Norfolk snakket med to briter som går på madrassa i Pakistan. Den ene lengter bare hjem til England og synes Pakistan er forferdelig. Den andre trives og er «høy» på jihad-retorikken:

Jamia Binoria, whose principal, Mufti Mohammad Naeem, challenged The Times to inspect the seminary to «see if you can find any terrorists». There were no bomb factories, but for incendiary rhetoric there was Muhammed, a young man from Manchester who was visiting a friend in the seminary’s fatwa (religious edict) department.

Muhammed, who would not give his full name, teaches English to asylum-seekers and, in stark contrast to Yasir, exemplifies Deobandis’ deep hostility towards the West. He was eager to tell The Times that the public had been entirely misled about the real perpetrators of the July 7 attack on London. According to Muhammed, the Government, Mossad, assorted Jews, freemasons and Scotland Yard had conspired to commit mass murder to demonise Muslims. «These are not my opinions. These are facts. The aim was to create terror in the hearts of the British people in order to control them,» he said.

The media were also part of the cover-up. «Why don’t you tell the public that they are being brainwashed and that there is a conspiracy to destroy Islam, as the Prophet told us? Why don’t you tell them that the media is controlled by Jews, that the word ‘British’ is a Jewish word?

«If someone attacks your house, you have a right to defend what is rightfully yours. We follow the way of the Prophet. We will defend Islam. We will defend the Koran.»

Hvert år reiser 400.000 britisk-bosatte muslimer til Pakistan. Det er umulig for myndighetene å holde styr på alle. De fleste er harmløse, men noen oppsøker madrassaer og organisasjoner med antivestlige holdninger.

Kontakten med Storbritannia er viktig, ikke minst fordi den er en kilde til store inntekter.

Millions of pounds are raised by British mosques and sent to support terrorist groups in Pakistan, Afghanistan and Kashmir. One, Jaish-e-Mohammed, is thought to get £5 million a year from British donors. Close ties also exist between JuB, the representative body of Deobandi scholars in Britain, and JuI, a powerful Deobandi political party whose leader has been called Pakistan’s «patron of jihad».

The JuB (Jamiat Ulama e Britain, or Council of Muslim Theologians in Britain) claims to have 500 affiliated institutions, including mosques and schools. Its general council includes Deobandi scholars from Bradford, Leeds, Dewsbury, Rotherham, Wakefield, Oldham, Burnley, Nottingham, Birmingham, Wolverhampton, Cardiff, Crawley, Luton and London.

The JuB’s general secretary, Sheikh Mohammad Ismail, who lives in Sheffield, is a graduate of Jamia Uloom Islamia, in Binori Town, the same Karachi seminary that spawned Jaish-e-Mohammed. The International Crisis Group calls it «the fountainhead of Deobandi militancy countrywide» and says that «a generation of former students has spread a web of similar jihadi madrassas across Karachi and beyond».

Several young Muslims from Bradford are students at the Binori Town seminary, which has close ties with the Taleban and has fuelled internal sectarian violence.

På salafist-siden er det samarbeid og man ser situasjonen ut fra et venn/fiende-perspektiv. Europa derimot, orker ikke, eller greier ikke, anlegge et venn/fiende-perspektiv. Man kan med full rett si at Vesten godtar, eller lukker øynene for at grupper arbeider for europeiske samfunns undergang, og sogar er med å finansiere den gjennom støtteordninger av ulike slag.

Det er vanskelig å finne andre ord når man leser om strømmen av penger og mennesker som går mellom feks. Storbritannia og Pakistan. Den praksis som etableres her får også konsekvenser for feks. Norge. Mønstrene sprer seg.

Mediene er i disse dager opptatt av om Musharraf overlever, og det politiske spillet rundt Benazir Bhutto og Nawaz Sharif. Men mye mer står på spill her enn Europa er klar over. Pakistans fremtid er av største betydning for utviklingen i Europa, men bare tanken på det får politikerne til å rygge tilbake. Det er mer morsomt å feire nasjonaldagen.

Two faces of British youth in thrall to sinister Muslim sect
Yesterday The Times revealed the growing domination of Britain’s mosques by the ultra-conservative Deobandi movement. Today, our correspondent exposes extensive links between British Deobandis and the sect’s radical leadership in Pakistan