Sakset/Fra hofta

kafeel.ahmed.jpg

Hvordan kan to indisk-muslimske gutter fra et middelklassehjem i Bangalore ende opp som terrorister i Storbritannia? Offentligheten vil ha svar på hva som gjør muslimske ungdommer til selvmordsbombere.

Derfor endevendes livshistoriene til de pågrepne i «lege-sammensvergelsen» i Storbritannia.

Kafeel Ahmed kjørte Jeep Cherokee’en inn i terminalen på Glasgow flyplass lørdag 30. juni. Bildet av ham liggende forbrent og overmannet på bakken gikk verden rundt.

Broren Sabeel Ahmed ble arrestert i Liverpool samme kveld.

Begge hadde «made it»: skaffet seg gode utdannelser og fått arbeid i Storbritannia. Kaleef var ingeniør og Sabeel lege. Likevel valgte de terrorens vei.

Det er lite i deres familiebakgrunn som skulle tilsi noe slikt: begge foreldrene er leger, med moderate oppfatninger. Det samme er den lokale moskeen. Men på et tidspunkt begynte guttene å distansere seg fra moskeen. Imam Hasaan sier forandringen kom etter at de hadde flyttet til Storbritannia.

Hassaan said the men’s father had spoken to him sadly of his sons turning toward militant Islam. «Who can say how or why they changed, but they were different,» said the imam, a friendly bearded man in his late 30s.

Officials with the mosque later attended by the brothers could not be reached for comment. The Ahmed family declined requests for interviews.

Det er tydelig at det ble stor avstand mellom foreldre og sønner. Men ante foreldrene hva de drev på med? De har reagert med sjokk på nyheten om bombene og har murt seg inn.

In recent years, though, the brothers stopped coming to the neighborhood mosque when they were back on visits. Hassaan said he asked their father to bring them, but says he was told «their religious point of view is now very different from ours.»

«I do not know what was going on in the hearts and minds of those two men,» Hassaan said. «This news is a big shock for all of us. … We could never have imagined this.»

Stort mer får ikke AP ut av guttenes bakgrunn. Det er et par, tre kjente karakteristika:
Bakgrunnen er midddelklasse, barna er begavede, karrierebevisste og tar en høyere utdannelse. De kommer til Vesten og det er her de radikaliseres. Det oppstår en fremmedgjorthet i forhold til deres egen bakgrunn. De velger «martyriet».