Nytt

Cicilie Watnan Lian i Overhalla ble et tilfeldig drapsoffer for uzbekiske Bahadir Mirzaolimov 30 april. Hun ble bare 7 år gammel. Drapsmannen er nektet opphold i Norge, men bodde her fortsatt mens myndighetene behandlet hans klage på avslaget.

Nå spør Cicilies etterlatte farfar, Jan Lian (59), om ikke regjeringen ved statsråd Bjarne Håkon Hanssen bør ta inn over seg medansvaret for drapene på gravide Anne Grete Vollum og barnebarnet.

– Som statsråd er Hanssen ansvarlig for politikken, og dermed for drapene i Overhalla. Han sender asylsøkere ukritisk rundt omkring i landet uten å vite om de har et kriminelt rulleblad eller et reelt behov for beskyttelse. Med en streng innvandringspolitikk ville Cicilie ha vært i live i dag, mener Lian.

Reaksjonen kommer på bakgrunn av inkluderingsminister Hanssens utspill i forbindelse med tragedien: bare halvannen uke etter det meningsløse drapet på barnebarnet, Anne Grete Vollum og to nesten fullbårne tvillinger, offentliggjorde Hanssen sammen med stortingsrepresentantene Trine Skei Grande (Venstre) og SV`s Inge Ryan et brev hvor de ba lokalbefolkningen i Namdal ikke gjøre andre asylsøkere kollektivt ansvarlig for drapene.

– Innlegget fra de tre føltes som en krenkelse, og denne krenkelsen er den eneste kondolansen jeg har fått fra dem. Hanssen er belærende og mener folk trenger mer informasjon. Jeg tror folk forstår nok, men de er redde for å bli stemplet som rasister, sier Lian.

«Jeg anbefaler at du går inn i ditt lønnkammer og prøver å sette deg inn i hvilken ulykke innvandringspolitikken er blitt for Norge generelt og svært mange norske enkeltpersoner og familier», skriver Lian med adresse til statsråd Bjarne Håkon Hanssen, som selv er fra Namdalen.

Det handler om et lite lokalsamfunn som er blitt rammet av en meningsløs voldshandling. Det har utløst reaksjoner blant vanlige folk. Lian avviser at hans utspill mot Norges innvandrings- og integreringspolitikk er en impulshandling som følge av opprørte følelser etter barnebarnets død. Det er heller ikke første gang distriktet har blitt rammet av det han mener er en ansvarsløs politikk:

– Utspillet mitt har et bakteppe. Det knytter seg også til hendelser forut for drapet på Cicilie. Det dreier seg både om ting jeg ikke vil gå inn på, og om saker som er offentlig kjent – blant annet drapet på Marita Strøm fra Namsos. Det drapet rammet også distriktet vårt hardt, sier Lian.

Trebarnsmoren Marita Strøm ble myrdet på oppdrag fra sin irakiske ektemann under et ferieopphold i Irak. Det viste seg også at ektefellen skal ha kommet til Norge på falske premisser.

Lian mener den politiske ledelsen fortier og bagatelliserer problemer knyttet til innvandring, og at motivet for fortielsen er frykt for å skape rasisme. Den etterlatte farfaren hevder imidlertid at dette snarere vil føre til det motsatte:

– Men de risikerer bare å oppnå det stikk motsatte av det de håper på. Feier du ting under teppet lenge nok, kan resultatet bli nettopp raseri og rasisme ute blant folk.

– Er du ikke selv redd for å bidra til fremmedfrykt ved å debattere innvandring knyttet til drap på barn?

– Nei, jeg tror ikke jeg sprer mer frykt enn det er grunnlag for. Folk må få vite hva som skjer og gjøre seg opp en mening selv, sier Lian, som har fått leserinnlegget sitt avvist av flere aviser.

Jan Lian mener at norsk innvandringspolitikk er naiv, og at Norge er et fristende mål for lykkejegere. I et leserinnlegg som er blitt avvist av flere aviser advarer han mot arrangerte ekteskap og familiegjenforening. Han ønsker internering av asylsøkere inntil de med reelt behov for beskyttelse er kartlagt – og øyeblikkelig retur av alle andre. Lian er også opptatt av at kulturelle forskjeller må behandles som virkelige problemer og ikke som et interessant fenomen. Dersom politikerne fortsatt ikke vil forholde seg til konsekvensene av deres egen politikk, frykter han at tragedier som den i Overhalla vil finne sted på nytt:

– Vi hører mye snakk om at innvandrere og asylsøkere har psykiske plager. Jeg tror diskusjonen om psykisk helse dekker over vansker knyttet til kultur. Ikke alle kulturer aksepterer at en kvinne avviser en mann, slik som i Overhalla. Nå har det gått en video verden rundt som viser hvordan en 17 år gammel jente blir steinet i hjel i Nord-Irak. Da er det ikke den psykiske helsen det er noe galt med, men kulturen, sier Jan Lian.

-Det som har skjedd er så forferdelig at det er helt uvirkelig, men jeg tror det på et vis går bra med alle. Vi prøver å arbeide som før. Jeg tviler imidlertid på at politikerne på toppen kan forestille seg hva som har rammet oss. Jeg tror ikke de aner konsekvensene av politikken sin, og derfor kommer det til å skje nye tragedier, mener Lian.

VG: Gir statsråd ansvaret for Cicilies død

Les også

-
-
-
-
-