Sakset/Fra hofta

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen er i hardt vær etter at han ringte til tre sykehusdirektører for å forsikre seg om at vennen og SV-topp Inge Ryan fikk god behandling. Det angrer Hanssen angivelig på nå:

– Jeg ser av debatten dette har skapt at dette er telefoner jeg ikke burde tatt. Dette fordi det er skapt et inntrykk av at Inge Ryan har fått bedre helsetjenester fordi han kjenner helseministeren. Det var absolutt ikke min intensjon, og jeg er lei meg for at jeg har bidratt til å skape et slikt inntrykk, sier Hanssen til NTB.

Spørsmålet er om det ikke er andre ting han burde vært lei seg for i stedet: Hva kommer det egentlig av at i overkant mange norske politikere har så usedvanlig dårlig utviklede antenner at de aldri skjønner slikt på forhånd? Kan det tenkes at yrkespolitikere tilbringer for mye av sin tid på en annen planet? Personlig kjenner jeg faktisk ingen som ikke er i stand til å forutse enten alle eller store deler av konsevensene som vil følge av deres egne, bevisste handlinger. De aller fleste later i hvert fall til å klare seg relativt greit i hverdagen uten å ha spådomsevnene til Anna Elisabeth Westerlund, for å si det på den måten.

Men blant Folket på Tinget – der er det tilsynelatende helt mørklagt. Det er jo ikke første gangen heller; mye tyder for eksempel på at nesten alle andre enn Hanssen, SV-vennen Ryan og Venstres Trine Skei Grande hadde klart å forutse reaksjonene på deres høyst usjarmerende og direkte hjerteløse leserbrev – som de til overmål søkte å gi inntrykk av at var et uttrykk for medfølelse – til lokalbefolkningen i Overhalla etter de groteske drapene på 7 år gamle Cicilie Watnan Lian, Anne Grete Vollum og hennes nesten fullbårne tvillinger i 2007.

Og det ble bedre: I NRK`s nyheter på lørdag forklarte Hanssen kjekt at Neida, han hadde ikke ringt for å sørge for bedre behandling av Ryan enn for andre. Selvsagt ikke – han hadde bare ringt for å forsikre seg om at det gode helsevesenet også fungerte godt i forhold til Inge Ryan.

Jaha? Skal dette forstås dithen at rikspolitikeren Ryan personlig har lagt seg ut med hele Helse-Norge på noe vis, slik at herr Helseministeren hadde en rimelig grunn til å tro at akkurat hans venn Ryan ikke ville få samme behandling som han ellers hevder at det gode helsevesenet gir til alle andre? Mistenker vi kanskje at det sitter politiske motstandere av spesielt SV`ere i styrene på norske sykehus, og at disse følgelig bare venter på en anledning til å behandle SV-pasienter dårlig? Eller sa rett og slett Helseministeren at det gode helsevesenet han er sjef for ikke er så innmari godt at det gjør noe?

For min egen del brakte Hanssens underholdende forsøk på å gyte olje på opprørte bølger tankene hen på en situasjon som fant sted noen timer før, da familien havnet i klammeri med en flokk lite samarbeidsvillige sauer i tusen meters høyde. Familiens enormt dyrekjære 11-åring gikk elskelig i gang med å verbalt invitere- og fysisk henvise flokken til et mer gunstig oppholdssted, men konfrontert med sauenes utakknemlige attityde måtte den vesle dyreverneren gi tapt. Rød i toppen av frustrasjon konstaterte jentungen sint: – Sauer må være det dummeste som finnes i hele verden!

Etter å ha hørt helseminister Bjarne Håkon Hanssens NRK-opptreden er jeg imidlertid ikke like sikker: Riktignok kan Bæ! bety hva som helst, men sannsynligheten for at det betyr Jeg ville forsikre meg om at det gode helsevesenet også fungerte godt i forhold til Inge Ryan er tross alt forsvinnende liten.