Sakset/Fra hofta

Volden mellom Hamas og Fatah er villere og mer brutal. Man dreper ledere, journalister, skyter inn i moskeer, og kidnapper religiøse ledere, og tar gisler i hopetall. Det gir ekko av Bagdad.

Det er som om den sekteriske volden setter så mye vondt blod. Hver kule må hevnes tifold. Det er lenge siden man måtte innføre væpnede vakter på sykehusene for at ikke oppgjørene skulle fortsette der.

Uttalelsene fra utenriksminister Jonas Gahr Støre om at isfronten mot Hamas ser ut til å tine, er merkelig. Volden har aldri helt forsvunnet, og kun felles bestrebelser fra toppen hadde kunnet holde orden i rekkene. Istedet offentliggjorde Hamas væpnede gren for et par uker siden av våpenhvilen med Israel var over, og rakettbeskytningen inn i Negev har fortsatt.

Oppptrappingen begynte fredag og har fortsatt hele helgen. Søndag drepte Hamas lederen for den militante Al Aqsa-brigaden, Baha Abu Jarad, og hans livvakt. Fatah tok hevn ved å drepe Suleiman Ashi (26), journalist i en Hamas-avis. Han ble dratt ut av bilen ved en kontrollpost og skutt. En annen medarbeider døde senere av sårene.

Egypt meklet frem en våpenhvile søndag kveld, men allerede mandag var skytingen igang igjen. To Fatah-menn ble drept og ti såret, da Hamas angrep et Fatah-kontor, hevder Fatah.

Minst like alvorlig er alle gislene som er tatt. Så snart volden bryter ut tar partene gisler som sikkerhetskort. Da har de noe å forhandle med. Det skal være tatt rundt 70 gisler, melder BBC.

Informasjonsminister Mustafa Barhouti sier ikke bare regjeringen, men hele det palestinske folk er truet av volden. Det har han selvfølgelig rett i. Det er de som allerede ønsker israelerne tilbake.

Battles continue in Gaza, despite truce

Dekningen i NRK er et kapitel for seg: Topp-oppslaget idag var Sigurd Falkenberg Mikkelsen om bosetterne i Hebron. Den samme harelabb finner vi i NTBs summariske oopramsing Fatah og Hamas inngår våpenhvile Man har åpenbart problemer med å ta inn over seg hva som skjer. Mediene ligger tett opp til UDs virkelighetsforståelse. Således kunne Gahr Støre snakke om gjennomslag for anerkjennelse av Hamas-Fatah-regjeringen imorges.

Les også

-
-
-
-