Nytt

Hadde Karen Jespersen fått viljen sin, kunne dansk sosialdemokrati tatt en annen kurs. Som innenriksminister 2000-01 var hun en av de første som ville ha en strengere innvandringspolitikk. Det fikk hun ikke partiet med på. Nå forlater hun partiet etter 22 års medlemskap.

Mye vann har rent i havet. Det er ikke tidspunktet som er mest dramatisk, men at en person med røtter i arbeiderklassen finner at sosialdemokratiet ikke ivaretar idealene lenger, er verdt å merke seg. Jespersen er fortsatt for solidaritet og likeverd. Hun finner det bare ikke i sosialdemokratiet lenger.

»Det kan godt være, at folk siger, at det er mig, der har bevæget mig. Men sådan som jeg selv ser det, har jeg holdt fast i de samme grundlæggende holdninger i alle årene. De kan sammenfattes i tre hovedspørgsmål: Hvordan kæmper man bedst for kvinders ligestilling? Hvordan forsvarer man stærkest den personlige frihed? Og hvordan fastholder man mest indædt solidariteten i samfundet? Det har hele tiden været mine pejlemærker.«

»Det var derfor, jeg oprindelig blev aktiv i kvindebevægelsen, som var domineret af venstrefløjen. Men jeg måtte sande, at de var så utroligt urealistiske på nogle andre punkter. Dernæst mente jeg, at det var i Socialdemokratiet, man bedst fandt svaret på de tre hovedspørgsmål. For mig har Socialdemokratiet netop stået for værdier som lighed, frihed og solidaritet. Men efter mange år tror jeg ikke længere på, at partiet vil føre en politik, der sikrer disse værdier i samfundet. Jeg oplever, at både Socialdemokratiet og hele venstrefløjen har fået det galt i halsen, hvad det vil sige at slås for humanisme og den personlige frihed.«

Dine kritikere siger jo, at det netop er dig, der har fået noget galt i halsen. At du har taget hele rejsen over til den borgerlige fløj i dansk politik, især med dine krav om en stram udlændingepolitik. Hvordan forklarer du det?

»For mig er det fuldstændig uforståeligt, at det skulle være specielt progressivt at være imod den stramme udlændingepolitik og ligge under for frihedsfjendske og kvindeundertrykkende værdier, bare fordi de kommer fra grupper af indvandrere. Og her skiller vandene for alvor.«

»Jeg er helt med på, at når vi taler om indvandrere – også om dem med muslimsk baggrund – skal vi være imødekommende, åbne og have forståelse for, at det er en stor omstillingsproces for dem at komme til Danmark. Jeg mener grundlæggende, at indvandring er positiv. Men det er helt afgørende, at vi bekæmper tendenser til muslimske parallelsamfund og islamistiske kræfter, der trækker indvandrerne i retning af at vende det danske samfund ryggen.«

»Hele denne debat om radikal islam handler grundlæggende om, hvad det vil sige at være humanist i det moderne samfund. Så længe Socialdemokratiet og venstrefløjen ikke kan se truslen fra islamisterne, kommer de til at modarbejde de værdier, de siger, de står for.«

Jespersen er meget aktiv som debattant og forfatter sammen med sin mann Ralf Pittelkow. Deres siste bok om «islamismen og naivisterne» har vakt internasjonal oppmerksomhet og blitt en stor suksess i Danmark.

Karen J. ud af Socialdemokratiet
AF ORLA BORG og ANNE METTE SVANE