Nytt

Chahdortt Djavann har det med å ta ting på kornet. Hun sier om europeerne at det vi tror er toleranse, i virkeligheten er ignoranse – uvitenhet.

Under karikaturstriden ble hun invitert til å si sin mening på TV. Sendingen var direkte, og det angret de nok etterpå. Djavann synes tegningene var milde. Selvfølgelig var det riktig å utstyre Muhammed med bombe i turbanen.

Alligevel fastholder Djavann PLIGTEN til at udøve blasfemi. Hvorfor? Fordi hun har en religiøs modstander og har oplevet denne modstanders fremfærd i de 10 år, hun bar slør, og fordi hun mener, at europæere skal vågne op, mens tid er. »I er ikke tolerante, I er ignorante,« siger hun med en af disse affejende tilkendegivelser, der gør mennesker betuttede, fordi det med at kæmpe og give sig til kende er et ubekvemt brud med det afglidende.

Selvfølgelig kan Djavann ikke holde juleferie i Teheran – hun gør en sigende håndbevægelse hen over halsen – »de ville skære halsen over på mig.« Sådan. Hvad så med den personlige risiko i Frankrig? »Jeg passer på, jeg bærer mig fornuftigt ad, jeg udleverer ikke telefon og mail, jeg bor i en ejendom med ligesindede.« Da »Bas les Voiles« udkom, vakte den furore, og hun blev hadet i de kredse, hvor islamiske mænd bestemmer over kvinder og børn. Alligevel helmede hun ikke. I dag sidder hun i en kommission, der skal give regeringen gode råd. Der sidder også franske mullaher. »Hvorfor går drenge ikke med slør,« spurgte hun med et smil. Mullahen rømmede sig og svarede, som sandt er ifølge Koranen, at eftersom piger er urene fra fødslen, så er det naturligvis dem, der skal bære slør. Mod sådan dumhed er blasfemi en pligt.

Weekendavisen

Les også

-
-
-
-
-
-