“EU er ikke nærværende nok”, “Bruxelles er for langt væk til at danskerne interesserer sig”, ”EU-stoffet er ikke til at forstå og gøre forståeligt”. Disse tre udsagn er desværre ikke sjældne. Jeg bliver sådan set mødt med dem flere gange om ugen, når jeg snakker med journalister i Danmark, som forsøger at slippe for at skrive EU-stof. Problemet er, at medierne svigter deres rolle, når de omtaler EU på ovenstående måde. For det er et selvskabt problem. EU er ikke nærværende nok, fordi de danske medier ikke gør det nærværende nok. Danskerne interesserer sig ikke for de ting, som foregår i Bruxelles, fordi medierne ikke gider at dække dem ordentligt. Og de danske journalister giver op på forhånd, når de får tilsendt en bunke EU-materiale, hvor der sådan set er masser af vinkler i, men stoffet er enten for tungt at gennemgå eller journalister har ikke nok tid til at kunne skrive om det. Uanset hvad, så har medierne – den såkaldt fjerde statsmagt – en kæmpe opgave foran sig med at gøre EU-stoffet interessant, nærværende og forståeligt. En opgave, som i dag svigtes på det groveste. Jeg opfordrer dem hermed til at kigge indad…

Lad det være sagt med det samme. Den håndfuld af danske korrespondenter, der i dag sidder i Bruxelles, er dygtige og hårdtarbejdende, men de dækker over for store stofområder til at kunne dække dem fyldestgørende. Både NATO, EU-kommissionen, ministerrådet, ministermøder, EU-parlamentet og generel Europa-dækning gør, at deres muligheder for at give et fyldestgørende billede af EU er umuligt og alt, alt, alt for mange sager kommer aldrig hjem til de danske medier. Op mod 80 procent af dansk lovgivning dikteres i dag fra Bruxelles og stadig mere magt bliver fjernet fra Christiansborg. Burde det ikke være argument nok for medierne til at kalde Bruxelles for “nærværende” og måske tage sin demokratiske pligt alvorligt og sende flere journalister afsted? De internationale medier har for længst taget denne udvikling alvorligt og sender timevis af TV fra EU-parlamentets møder. Ja, der bliver endda sendt nationale nyheder i Tyskland fra et TV-studie under samlingerne i Strasbourg. Så alvorligt tager de det.

Lige nu er en stor del af den samlede journaliststand på Roskilde Festival. Ca. 2000 akkrediterede danske journalister forventes at dække arrangement. 2000!!! Tænk engang, hvor nærværende EU kunne blive, hvis 2000 journalister tog 4 dage til Bruxelles og skrev om det. Jeg lover jer, at der er stof nok og alle historierne passer fint i nyhedskriterierne.

Under Folkemødet på Bornholm var der 700 akkrediterede journalister til at dække de 4 dage med politik. 700!!! Tænk engang, hvor forståeligt EU-stoffet kunne blive, hvis 700 journalister brugte 4 dage i Strassbourg?

På Christiansborg sidder op mod 200 journalister og dækker det politiske stof dagligt. Som Christiansborg-politiker kan man nærmest ikke gå til frokost uden at skulle forholde sig til en politisk sag – I Bruxelles kan du gå i uger uden at se skyggen af en journalist. Alt er åbenbart nærværende for de danske medier på Christiansborg – uanset om det er forsidehistorier om journalister, der brækker sig i socialdemokraternes gruppeværelse, om det er menuen i kantinen eller historier om, hvor godt statsministerens håndtaske matcher hendes kjole og sko. Er det virkeligt, hvad medierne mener med nærværende og forståeligt?

Jeg tror, at medierne undervurderer danskerne. Danskerne interesserer sig for EU, interesserer sig for de beslutninger, der træffes og de ønsker at læse om det. Grunden til, at valgdeltagelsen ved EU-valgene er lav, er ikke, at danskerne ikke interesserer sig for EU. Det er, fordi medierne ikke tager opgaven alvorligt nok. Jeg og mine kollegaer bestormes med spørgsmål om EU fra danske vælgere. Min bog om fråds i EU er blevet revet væk – 10.000 eksemplarer er på måneder blevet givet bort. Men spørg så, om hvor mange af de 13 danske EU-parlamentarikere en gennemsnitsvælger kan nævne. Hvis folk nævner fem, er det flot. Spørg da, om de kan nævne bare én af de øvrige MEPere? Larmende tavshed. Og det er et problem, eftersom det er disse MEPere, der vedtager størstedelen af vore love.

Det vidner for mig om, at EU-stoffet er så groft underprioriteret, at de danske medier bør kigge indad, tage deres opgave alvorligt og bruge denne agurketid på at diskutere problemet indtrængende.

De burde da have god tid i teltene i Roskilde.

Hav en fortsat god festival alle sammen.

 

Opprinnelig i Jyllands-Posten 7. juli 2013.