Kommentar

Profilen på den 31 år gamle danske konvertitten til islam som er mistenkt for terrorplaner, passer på mange måter til typen av en globalisert omvendt, som Olivier Roy foreleste om i Oslo igår.

Det er typisk at det er en søkende person, som har vært i Frelsesarmeen, og siden går flere runder før han ender opp med islam. Han endrer personlighet, hvilket tyder på at han har vært gjennom en periode der personligheten vaskes ren, som en tabula rasa, før han kan motta budskapet. Han får konvertittens intense engasjement. Lar skjegget gro, er dansk, men ifører seg lang kjortel. Han skriver leserbrev til avisene mot moderate muslimer, og sier det er bra med omskjæring, også for kvinner, et tegn på kjærlighet til Allah. Som Roy sa: De nyomvendte har en direkte kontakt med Gud, de trenger ingen autoriteter.

I alle nye terrorgrupper som avslørers, finnes det konvertitter, sa Roy. Personer som 31-åringen er lett å identifisere. Men hva hvis han hadde reist et annet sted, og gått tilbake til vestlig modus, undercover. Konvertitt er blitt den nye store sikkerhetsrisiko. Det kommer til å merkes på sikkerhetstiltakene.

Naboen Bodil, der har kendt familien i over tyve år, husker tydeligt, da den sigtede begyndte at ændre sig. Det skete, da han konverterede til islam for cirka fem år siden. Han skiftede sit danske fornavn ud med et muslimsk. Ifølge naboen lod AA skægget gro og iklædte sig lange, beige kjortler, de såkaldte jilbabs, som er det arabiske navn for denne klædning.

»Efter han konverterede, var det som om, at det blev anderledes mellem os. Jeg blev så dybt rystet, for jeg oplevede ham ellers ikke som særlig religiøst interesseret,« fortæller naboen.

Et par år efter sin konvertering stod han frem i lokalbladet »Ugeavisen Odense« og fortalte om sit store valg. Han berettede om, hvordan hans evige nysgerrighed og hans multireligiøse omgangskreds ledte ham på sporet af Koranen. Og om hvordan han i islam fandt en indre ro, han ikke tidligere havde fundet i kristendommen, hvor han som barn var med i Frelsens Hær.

For få år siden flyttede han de ca to kilometer fra barndomsbyen Seden til en lille lejlighed i Bøgeparken i det stærkt muslimskprægede Vollsmose.

Hans hoveddør er nødtørftigt repareret efter politiaktionen forleden. På døren er klistret et farvestrålende billede af en moské, der virker noget mere pragende end den triste bygning, der på Ørbækvej et par kilometer derfra udgør muslimernes moské i Danmarks tredjestørste by. Her kom AA meget trofast.

Ved siden af var han en flittig forsvarer af islamistisk levevis og imod Naser Khader og andre »vantro« i avisernes læsebrevsspalter. Så sent som få timer før anholdelsen, sendte han et læsebrev til Politiken, hvor han rasede mod tidligere indenrigsminister Karen Jespersen og hendes mand, Ralf Pittelkow. Årsagen var deres nye bog imod islamismen.

Chat på internettet

AA optrådte også i chatgrupper på internettet, hvor han oplyste sine meddebattører om religionens påbud og forskrifter – eksempelvis at det er obligatorisk for mænd at være omskåret, og at det også er en nobel handling for kvinder.

»Ingen er troende, før de elsker Allah og Muhammed mere, end de elsker deres nærmeste,« har han blandt andet skrevet.

En interessant detalj: 31-åringen søkte intenst etter en kone, men ingen av de arabiske familiene ville at en av deres døtre skulle gifte seg med en innfødt danske.

Fra frelserdreng til terrorsigtet