Julija Gurvica.jpg

Dette er Julia Gurvitsj, som danset hovedrollen i The Bright Stream denne sesongen.

Sjostakovitsj’ ballett ble første gang oppført i Leningrad i 1935 og forbudt av Stalin i 1936, til tross for at innholdet ikke er politisk. Verket handler om to berømte ballettdansere som kommer til et øde kollektivbruk for å delta i høstfesten. Amorøse forviklinger oppstår når danserne og bøndene flørter med hverandre, kler seg ut som hverandre, blir venner, fiender og så venner igjen og i det hele tatt oppfører seg som vanlige unge mennesker gjør overalt i verden. Dette likte ikke Stalin. En driver ikke gjøn med seriøse kollektivbønder, må vite!

Jeg har liten erfaring med ballett og vet ikke helt hva jeg skal se etter for å bedømme om en forestilling er bra eller ikke. Med min kroppsfasong er det lettere å relatere seg til en Pavarotti-klone enn til en fnugglett liten ekvilibrist som antakelig kjøper klærne sine i barneavdlingen. Jeg koste meg uansett, og satt ved siden av to profesjonelle dansere som var meget begeistret, så da var sikkert alt i orden koreografisk sett. Det var morsomt å oppleve prima ballerina Julia Gurvitsj, som til tross for sin unge alder allerede er tildelt Lativas høyeste kulturelle utmerkelser for sitt bidrag til kunsten.

Musikken er lett tilgjengelig, munter og sjarmerende. Dirigent Normunds Sne, som kanskje er bedre kjent som oboist og grunnlegger av Latvian Chamber Orchestra og Riga Festival Orchestra, kjenner jeg fra diverse CD-innspillinger. Dette var, som vanlig fra hans side, en solid fremførelse. De baltiske dirigenttalentene er mange og imponerende. Hvor tar de det fra?