Ludwig van Beethoven ble døpt 17. desember 1770. Antakelig ble han født i dag eller i går i samme år. I anledning 250-årsjubileet for Vår Herre, Mester og Evige Frelsers ankomst til jorden hadde de fleste store menigheter, som konsertsalene i Wien, Berlin, Paris, London og New York samt moderkirken i Bonn, planlagt storslagne feiringer. Disse er enten avlyst eller nedskalert og digitalisert grunnet et bitte lite virus. Interludes fest er dermed ikke så annerledes enn på steder med langt flere troende. Mitt valg av verk er dog litt uventet, kanskje. De fleste ville nok ha tenkt seg 9. symfoni, Fidelio eller en maratonsending med alle pianokonsertene. Imidlertid skal vi nyte den altfor lite spilte, men monumentale Missa solemnis, op. 123. For oss fromme er dette tross alt en religiøs feiring! Verket ble ferdig i 1824, og et utdrag ble dirigert av Beethoven selv, som på dette tidspunktet var fullstendig døv og generelt svært fysisk svekket. Vårt opptak ble gjort i Utrecht i 2016 og fremføres på historisk korrekte instrumenter. Daniel Reuss dirigerer Orkest van de 18e eeuw (Orchestra of the 18th Century), Cappella Amsterdam, Carolyn Sampson (sopran), Marianne Beate Kielland (alt), Thomas Walker (tenor) og David Wilson-Johnson (bass). Gratulerer med dagen, alle sammen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.