Sakset/Fra hofta

Maya%20Plisetskaya%20headshot.jpg

Bolsjois prima ballerina assoluta Maja Plisetskaja har en kroppsbeherskelse som er ubeskrivelig. Men det tekniske er ikke hovedkilden til hennes suksess – skuespillertalentet og den overstrømmende gleden over å danse er nok viktigere.

Hun ble født i 1925 og opptrådte som danser til hun var godt over 60. Hennes livsglød er ekstra beundringsverdig med tanke på hennes vanskelige liv. Faren Mikhail ble henrettet av Stalin under utrenskningsprosessene og moren Rachel ble forvist til Gulag. Maja vokste opp hos sin tante Sulamith Messerer og sin onkel Assaf Messerer – begge solodansere ved Bolsjoi og berømte pedagoger. Også Majas brødre Azeri og Aleksander ble ballettdansere og koreografer. Gjennom hele Sovjet-tiden ble Maja Plisetskaja trakassert og forfulgt av KGB, som i mange år nektet henne å opptre i utlandet. Hun har blitt spurt om hvorfor hun ikke hoppet av til utlandet. Svaret hun ga var ganske enkelt at Bolsjois scenegulv er det mest fantastiske i verden.

Da hun begynte å interessere seg for moderne dans og avant-garde-koreografi, fikk hun beskjed om at karrieren hennes var i fare. Hun brydde seg ikke om advarsler, og publikum elsket de nye stykkene. Suksessen ga henne energi til å fortsette å danse lenge etter vanlig pensjonsalder. Nå bor hun i Spania sammen med komponistektemannen Rodion Stsjedrin – som har skrevet fem balletter for henne – og konsentrerer seg om å undervise.

Hennes mest kjente stykke er «Svanens død». Musikken komponert av Saint-Saëns, og koreografien – egentlig er dette en improvisasjon – er hennes egen.