Sakset/Fra hofta

Plisetskaya%20Svanesj%F8en.jpg

Jeg har ballettdilla for tiden, og lar meg særlig imponere av de russiske danserne med Maja Plisetskaja i spissen. Her får dere tre eksempler på hennes kunst i kronologisk rekkefølge:

Som Bacchante i «Valborgsmesse» av Gounod, ca. 1959. Legg merke til hvor uanstrengt hun lekeslåss med faunene en pointe – dette er nesten fysisk umulig.

Som Dronningen/Jomfruen i «Den lille pukkelryggede hesten» av Sjtsjedrin, 1961. Vladimir Vasiljev – av mange regnet som verdens fremste mannlige danser noensinne – innehar rollen som Ivan. Dette klippet er forøvrig et sjeldent spøkefullt innslag fra Bolsjoj – kommunistene likte ikke humor og forsøkte å utrydde den også i kunsten.

Som Odile i «Svanesjøen» av Tsjaikovskij, 1973. Her er hun 48 år gammel, langt over pensjonsalder for dansere, men er perfekt som den onde og kalde Odile. Valerij Kovtun danser rollen som Siegfried. Bildet ovenfor er også hentet fra Svanesjøen, men forestiller en yngre Plisetskaja som Odette.