Adnan Ibrahim sier det Thomas L. Friedman har etterlyst: Han har utstedt en fatwa mot terror i islams navn. Selv de som jubler over terror i deres hjerter er mordere, sier han.

Berlingske Tidende kjører en serie om islam. Tegn til at det utvikles en europeisk islam tiltrekker seg oppmerksomhet.

En af de mest modernistiske imamer overhovedet, sheik Adnan Ibrahim, residerer i Wien, og hvad han siger til sin menighed i et nedlagt autoværksted, der nu er en moské for omkring tusind mennesker, er egnet til at ryste den islamiske verden. Efter terrorangrebet i London sidste år udstedte han en fatwa – en religiøs retskendelse – mod gerningsmændene og al terror i øvrigt. »Også hvis man kun nærer sympati for terrorister med hjertet, er man selv en morder,« erklærede han.

Ibrahim benekter at det er noe motsetningsforhold mellom islam og den moderne verden. Religionen er blitt misbrukt av despoter og andre. Opprinnelig var den annerledes. Hans tilhengere, som befinner seg blant de velutdannede, kaller ham en islamsk Martin Luther.

Læser man hans udtalelser, og er man sammen med den 39-årige Ibrahim en times tid, tegnes billedet af en tilsyneladende ukompliceret gejstlig, der mener, at islam ikke burde have et problem med det moderne samfund – eller omvendt – og at en stor del af den ballade, som omverdenen forbinder med visse muslimer, skyldes et misbrug af profeten Muhammed. »Der er intet i de oprindelige skrifter, som tilsiger tvangsægteskaber, omskæring af kvinder eller modstand mod et verdsligt retssamfund,« fastslår han. »Despoter har misbrugt islam i et magtspil,« siger Ibrahim. »Og når despoter undertrykker, rammer det mænd og kvinder lige hårdt.«

Friheden

Over for Berlingske Tidende gør Adnan Ibrahim frejdigt op med en række af de teser, som ellers er erklæret hellige af en række af islams mere højlydte talsmænd. Det gælder også den seneste disput, der i foråret var ved at koste en mand livet. Afghaneren Abdul Rahman, der var konverteret fra islam til kristendommen, var truet af dødsstraf, fordi det i hans hjemland er forbudt for muslimer at fralægge sig troen. Rahman har i mellemtiden opnået asyl i Italien, men for Ibrahim er der ingen tvivl: »Der eksisterer fuldstændig frihed i islam til at skifte tro,« siger han. »Jeg har ikke haft mulighed for at drøfte spørgsmålet indgående med andre imamer endnu, men dem, jeg har talt med, er enige med mig, i hvert fald delvist. Og de bøger, jeg har konsulteret, giver mig ret.«

Nå vil den kritiske leser kanskje spørre om disse uttalelsene er ærlig ment, om det er det samme han prediker til menigheten. Ibrahims kone bærer slør, heter det, så på dette punkt er han konservativ. Vi kan bare registrere at det finnes divergerende stemmer.

Ibrahim kan ryste den islamiske verden

Berlingske har lagt ut alle artiklene i islam-serien i en kolonne på høyre side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.