Kommentar

zarqawi-video250406.jpg

Abu Musab al-Zarqawi opererer med helt andre kategorier enn vi gjør i Vesten. Han definerer folk ut fra politisk islam: De er korsfarere som kjemper under Korset, eller sionister. På den andre siden er muslimer, de rettroende mujahedin, sunnier som velger den rette vei selv om noen trenger å korrigeres, og shiaer, som er «avviserne». Kurderne regner han som nærmest vantro.

Man kan bare spekulere i hva slags samfunn det ville bli om jihadistene skulle få styre. En religiøs variant av Pol Pot. De erfaringene vi har sett i byer som Tel Afar tyder på det.

Det var en slik intens og ekstrem overbevisning som nesten kostet en norsk observatør livet i Sinai igår. Eksplosjoner som den i Dahab blir uforståelige uten å ofre tid på deres tankesett.

For jøder er det spesielt at befrielsen av Jerusalem og gjenerobringen av hele Palestina er en helt sentral del av jihadismen. Hamas deler denne oppfatningen, religiøst begrunnet. Derfor er det mer som forener enn skiller Al Qaida og Hamas.