Kommentar

abumusabalzarqawi.jpg

Dette bildet av Abu Musab al-Zarqawi som State Department har sendt ut, er vel så interessant som gårsdagens video-film. Det tillater et nærmere studium av mannen som har lagt for dagen en egen ond kreativitet. At amerikanerne satt på et så godt bilde er i seg selv oppsiktsvekkende. Det som står på oppslagstavler i Irak er det gamle svart-hvitt-bildet, tatt i et jordansk fengsel. Det er ikke spesielt godt. At det er samme mann på den halvtimelange videoen som ble lagt ut på internett igår, er utvilsomt. Stemmeprøver bekrefter også at det er Zarqawi.

Han ser vital og energisk ut. På ett tidspunkt fyrer han av et automatgevær, og overarmene er kraftige, som på en mann som trener med vekter. Det er første gang Zarqawi viser ansiktet frivillig. Spekulasjonene har gått om at han ble såret i fjor høst, endog at han var død.

I januar sendte Al Qaida i Irak ut sin siste kunngjøring, de har ellers vært flttige til å bruke internett. Det het at gruppen nå lar seg innlemme i det nyopprettede Mujahedin Shura (råd). Så ble det stille rundt Zarqawi, men man antar at det var hans menn som sto bak Samarra-bomben 22. februar, som nesten utløste full borgerkrig mellom shiaer og sunnier.

Jihadistene har vært aktive på mange fronter: Osama bin Laden har stått frem i en ny video og anklaget Vesten for å føre krig mot islam. Han nevnte presset mot og isolasjonen av Hamas, og slo den tillyste FN-operasjonen i Darfur i hartkorn med korstoget mot islam. Dagen etter eksploderte bombene i Dahab. Om det er noen sammenheng er umulig å si. Men hendelsene viser at jihadistene fortsatt er aktive.

Det het at Zarqawi ble satt på plass etter bombene i Amman i fjor høst, der et palestinsk bryllup ble sprengt i lufta. Dette skapte så stor uvilje blant sunnier i den arabiske verden at han ble umyndiggjort, het det. Det ble taust, men videoen tyder ikke akkurat på degradering.

Det interessante med videoen er språkbruken og det Zarqawi sier om shiaer og kurdere og den nye regjeringen. Han ber sunniene om ikke å la den historiske sjansen gå fra seg:

Al-Zarqawi addressed Sunni Arabs in Iraq and across the Arab world, warning that their community was in danger of being caught between «the Crusaders and the evil Rejectionists,» the terms used by radical Sunnis for the Americans and the Shiites.

«God almighty has chosen you (Sunnis) to conduct holy war in your lands and has opened the doors of paradise to you … So mujahedeen, don’t dare close those doors,» he said. «They are slaughtering your children and shaming your women.»

Any new government — «whether made up of the hated Shiites or the secular Zionist Kurds or the collaborators imposed on the Sunnis — will be stooges of the Crusaders and will be a poisoned dagger in the heart of the Islamic nation,» he said.(ap)

Det er interessant at han kaller shiaer for «de som forkaster». Kurdere er sionister og ugudelige.

He then refers to the Shiites as «Rawafidh,» which means, roughly, «rejecter.»

«We believe that any government made up of rejecter or godless Kurds or people who call themselves Sunnis is only a collaborators’ government, and that it would be a sword in the Islamic nation’s body,» he said. (NYT)

Han bruker et blomstrende, bloddryppende språk, som passer til det slaktehus han selv har stelt i stand.

He said American troops were «driven by your generals, who are like the crusaders and evangelists, to the slaughterhouse.

«They are slaughtering your children and shaming your women.»

«By God, you will have no peace in the land of Islam,» the speaker says. «Your dreams will be defeated by our blood and by our bodies. What is coming is even worse.»

Iraq Terror Chief Rejects New Government

Qaeda Video Vows Iraq Defeat for ‘Crusader’ U.S.