Hamas har venner innen media, diplomati og akademia. Nå mobiliserer de for at den norske regjering skal bryte med den internasjonale fronten og gi Hamas en utstrakt hånd.

Det er neppe tilfeldig at dn interne rapporten fra UDs Gaza-kontor blir kjent nå. Det er heller ikke tilfeldig at NTBs melding gjør det umulig å skille på hva som er UDs rapport og journalistens fremstilling.

Det er lite nytt i artikkelen. Hamas sosiale arbeid er velkjent, at det var mange ikke-islamister som stemte Hamas er opplagt. Det nye måtte være at Hamas har moderert seg i lengre tid. Hva som menes er ikke lett å få tak i. At valgmanifestet ikke var ekstremt, er neppe overraskende. Men at de nærmest har lagt ned våpnene begynner å minne om ønsketenkning.

Journalisten er så ivrig etter å propagandere for Hamas at vedkommende glemmer at handlinger snakker høyere enn ord. Om Jens Stoltenberg hadde vært i tvil: bomben i Tel Aviv igår gjorde det umulig for regjeringen å møte Hamas.

På typisk propagandamaner brukes israelske kilder som sannhetsvitner på at sebraen har skiftet striper: At flere israelere ikke utelukker forhandlinger med Hamas betyr på ingen måte at de tror Hamas er blitt moderat. Men Israels politikere er pragmatiske for tiden. De vet at folket vil unngå nye selvmordsaksjoner, og hvis Hamas kan levere, so be it.

Men det er ingen motsetning mellom dette og det å klemme Hamas ettertrykkelig «om ballene», slik det nå skjer. Hamas må forstå at de kan velge: vil de beholde makten må de betale prisen.

Det er det spillet Hamas venner i Norge vil forpurre. De legger ikke opp til moderasjon, men til at Hamas kan triumfere med sin linje.

Norske diplomater nyanserer bildet av Hamas

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂