Ukraina tar Vestens oppmerksomhet, men at Kinas utenriksminister Wang Yi ser seg tid til å besøke  Afghanistan nå er neppe tilfeldig. Det skjer dagen etter at Taliban sendte jentene hjem på det som skulle vært deres første skoledag.

Dermed gjorde Taliban seg umulig for vestlig samarbeid, men neppe for Kinas. Kina har andre standarder.

Kina har pleid forbindelsene til Taliban en god stund, og en delegasjon besøkte Beijing i juli i fjor. (se bilde)

Afghanistan er rik på mineraler. Biden overlot en av Asias største flyplasser, Bagram, til Taliban. Den lå innen rekkevidde av kinesiske atomsiloer. Nå kan den havne på kinesiske hender. Kina går systematisk etter vital infrastruktur, slik som dypvannshavnen Gwadar i Pakistan.

– Den kinesiske utenriksministeren ankommer Kabul for samtaler med ledere i det islamske emiratet, skriver tjenesteperson i Taliban, Ahmad Yasir, på Twitter.

Besøket skjer en uke før Kinas planlagte møter med Afghanistans naboland. Da skal de se på hvordan de kan hjelpe Afghanistan etter at Taliban-regjeringen tok over makten. (NTB-AFP)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.