Kommentar

Dette er den mest uhyggelige historien fra gårsdagens nyhetsflom om tegningene. En gjeng på 200 danske muslimer som står kampberedte på Rådhusplassen. De har hørt at noen skal sette fyr på koranen.

I går samlet 200 illsinte innvandrere seg på Råhuspladsen i København etter at «noen» hadde truet med å sette fyr på Koranen.

Fem armerte politibiler, politifolk med skuddsikre vester, håndvåpen og køller. Unge og eldre muslimske innvandrere med hetter på og bind for ansiktet, noen av dem med slåsshansker. Et tjuetall mediefolk med svære linser, i sur og sint vintervind.

Stemningen i København er i ferd med å nærme seg det paranoide. Og redskapen for dem som ønsker å lage mer trøbbel nå er mobiltelefon. I 12-tiden i går begynte det å sirkulere ekstremt provoserende tekstmeldinger i bydelen Nørrebro, der mesteparten av Københavns muslimske befolkning befinner seg.

Første melding gikk ut på at en gruppe ekstremister skulle samle seg på Rådhuspladsen lørdag, for å sette fyr på Koranen. Som et svar på at muslimer i Midtøsten har brent det danske flagget.

Litt senere løp det nye meldinger rundt kafébordene på Nørrebrogade. Aksjonen var fremskyndet til onsdag klokken 16.00.

Dermed var det i gang.

Lett antennelig
– Prøver de virkelig å sette fyr på vår hellige bok, blir det et sant helvete her. Da er det krig, sier Mustafa, en av lederne for spontanaksjonen i går.

Klokken passerer 16.00 uten at noen så mye som tenner en fyrstikk. Og kvart over fire er det nokså klart at det hele er en provokasjon.

Da reiser det en ung fyr seg og roper:

– Allah u akbar! Allah u akbar!

På andre siden av plassen står en atskillig roligere gruppe. En gjeng danske ungdommer står der stille med et banner der det kort og godt står: «Undskyld».

Klokken nærmer seg 17.00, og de fleste skjønner at det er svært tvilsomt at noen vil sette seg ned og brenne Koranen i full offentlighet midt i Danmarks mest kjente byrom.

Et trettitalls herrer går isteden mot det sørvestre hjørnet av plassen, der de vender seg mot Mekka i stille bønn.

Raseri på Rådhuspladsen