Kommentar

Billede1.jpg

Nå lyder ropene taktfast på Rådhusplasen i København akkurat som de gjør i Teheran: -Død over Israel, død over USA!

Krigen i Libanon og Gaza virker som en katalysator som gir islamistene mot til å krype frem. Det har skjedd mye: Karikaturstriden bevisstgjorde og polariserte. Koblingen mellom Midtøsten og en global umma er tydligere: Europas politiserte muslimer går ut på gatene til støtte for trosfrender i Midøsten. Måten det skjer på må vekke uro og bekymring hos gammel-danskere og nydanskere med en sekulær og moderat oppfatning.

Hizbu ut-Tahrir arrangerte en av de tre demonstrasjonene som fant sted sist fredag. De står sterkt på Nørrebro, og politiet er unnvikende og bøyer av for deres militante metoder. Nettstedet www.sappho.dk var ute med fotograf. Det likte ikke Hizb ut-Tahrir.

Kort tid efter at Hizb ut-Tahrirs gadedemonstration kl. 16.30 havde sat sig i bevægelse fra Nørrebro station på vej mod Københavns Rådhusplads, måtte Sapphos fotograf søge tilflugt i en butik på Nørrebrogade, efter at være blevet angrebet af fire unge Hizb ut-Tahrir-støtter, der truede med at slå ham ned og smadre hans kamera. Kun butikspersonalets og politiets resolutte indgriben forhindrede dem i at gøre alvor af truslerne.

De rasende Hizb ut-Tahrir-folk stod i ledtog med en sælger af husvildebladet «Hus forbi», som var den der tilkaldte de andre, og som selv førte an i truslerne. «Hus forbi»-manden, som er kendt i kvarteret, sagde til fotografen, at der var indført «nye regler» for fotografering på Nørrebro – der i vidt omfang kontrolleres af Hizb ut-Tahrir.

Territorialitet er et viktg poeng: enten det er på Furuset i Oslo, Nørrrebro, Israel eller Kashmir. Innstillingen er den samme.

Dagens andet overfald skete kl. 19.30 i bus nr. 14 ved Nørreport Station. Her blev en deltager i den pro-israelske demonstration, der havde ladet et israelsk og et dansk flag stikke op af tasken, pludselig overfaldet med knytnæveslag af en arabisk-udseende mand iført Hizbollah T-shirt, der også tog kvælertag på ham.

Ingen af de chokerede passagerer i den propfyldte bus havde åndsnærværelse eller mod til at gribe ind med undtagelse af en enkelt passager af anden etnisk herkomst, der reddede den overfaldne fra større overlast.

Det lykkedes chaufføren at blokere døren, således at Hizbollah-manden ikke kunne undslippe. Han blev hurtigt arresteret af tililende politi, og flere vidner til overfaldet meldte sig. Kl. 19.45 blev arrestanten transporteret bort i salatfad nr. 23. Forinden, mens arrestanten stadig befandt sig ved bussen belagt med håndjern, havde politiet givet en ca. 30-årig arabisk udseende mand lov at til at tale med arrestanten. Et øjenvidne genkendte den ca. 30-årige som medlem af Hizb ut-Tahrirs uniformerede vagtværn.

Det er tydelig at Hizb ut-Tahrir føler seg oppmuntret til å markere seg tydligere. De andre skygger unna. Nørrebro blir no-go area.

Ligesom ved en tidligere demonstration i april 2004 gav Københavns Politi også denne gang Hizb ut-Tahrir lejlighed til at vise deres magt over Nørrebro. Demonstranternes rute gennem Nørrebrogade og videre ind mod Rådhuspladsen betød timelange omlægninger af centrale busruter. Der var næppe en danske at se på Nørrebrogade, hvor hvert gadehjørne var besat af grupper af arabiske unge. Politiet holdt sig også i sidegaderne.

Når det derimod gælder den meget mindre organisation «Stop islamiseringen», udviser Københavns Politi langt større handlekraft. Således har organisationen fået forbud imod at demonstrere på Nørrebro, da en sådan demonstration skønnedes at kunne opfattes som en provokation.
Det samme har bøsserne og de lesbiske åbenbart fundet ud af. I år har de besluttet at henlægge den traditionsrige bøsseparade fra Nørrebro til Indre By.

Som altid, når Hizb ut-Tahrir demonstrerer, gik mændene forrest, dernæst kom kvinderne, heraf mange danske konvertitter og børn, og som altid gjaldede råb som «Vi vil styres af Koranen» og «Død over Israel» og «Død over Israel og USA», ligesom Rådhuspladsen regelmæssigt genlød af «Allahu akbar» – Gud er størst og «Takbir» – erobring, ekspansion. Et par af demonstranterne bar en raketattrap med påskriften «Israels gave til Libanons børn», og mænd var iført T-shirts med påskriften «Soldier of Allah» og – som på Axeltorv – med billeder af Davidsstjernen sammenlignet med et hagekors. Samt naturligvis billeder af Hassan Nasrallah og Hizbollahs flag.

Det var to andre demonstrasjoner samme dag: En som venstresiden arrangerte, der også Hizbollah-flagg og symboler dukket opp. Bildet over er tatt derfra.

Så var det en pro-israelsk demonstrasjon utenfor Christiansborg. Her sto den iransk-fødte skuespilleren Farshad Kholgi for et nytt innsalg: folk med Midtøsten-bakgrunn som reorienterer seg og blir forsvarere av det åpne samfunn.

Skuespilleren og debattøren Farshad Kholghi, der også er medlem af Sapphos redaktion, fortalte om sin opvækst i Iran, hvor han som en hel generation af unge iranere, blev tvunget til at råbe død over Israel og USA. «Khomeini skabte Hizbollah. Mullaherne er vor tids terrorister. Længe leve Israel», sluttede han.

Men det mest nedslående er Hizb ut-Tahrirs demonstrasjon, som er noe mer: det er en manifestasjon med en klar symbol- og signaleffekt til innvandrere først og fremst: vi er de sterke, og vi er villig til å bruke vold. Det er nazismens metoder. Folk blir redde.

En af Sapphos kilder talte med en temmelig rystet irakisk tilhører på Rådhuspladsen, der kunne berette, at en af Hizb ut-Tahrir-talerne mindst fem gange havde truet jøder med døden.

Til kamp mod «Jødestaten»