Kommentar

Strømmen av mennesker fra nye EU-land i Sentral-Europa til Vest-Europa er betydelig større enn lokalsamfunn og myndigheter var forberedt på.

According to the latest figures – up to September 2005 – 277,000 migrants from the new EU states in Eastern and Central Europe had registered for work in the UK.

But research among migrants suggests that may not be a reliable indicator of the total number here. The Association of Labour Providers, a group 2_kommentarly representing recruitment agencies, believes there may be twice as many migrants as the offical figures suggest.

There’s no means yet of knowing how many will settle permanently. A study published by the Home Office in 2003 suggested net immigration from Poland and all the other ex-Communist accession states would be between 5,000 and 13,000 a year.

BBC forteller om byen Crewe, med bare 48.000 innbyggere. På kort tid har det slått seg ned 3.000 polakker der, og nå henter stadig flere over familien og tenker å bli for godt. Ikke så rart, i Polen er det 20 % arbeidsledighet, og lønnen i UK er flere ganger høyere, selv for dårlig betalt arbeid.

Poles come to Crewe