Kommentar

Syrias tidligere visepresident Abdul-Halim Khaddam går nå åpent inn for å styrte Syrias president Bashar al-Assad.

I et intervju med AP sier han rett ut at Assad ikke er skikket til å være landets president. Han omgir seg med en mafia, som kun er interessert i å berike seg. Spyttslikkere hører han på, men de som tenker selvstendig ser han på med skepsis. Det høres ut som om øyelegen ikke sitter trygt.

Hvem står bak Khaddam? Hans utspill er neppe hans eget påfunn. Å oppmuntre til regimeskifte fra et fremmed lands territorium, er ikke noe man gjør uten videre, og slett ikke når man for bare et halvt år siden var landets visepresident. Han må ha fått grønt lys, og kanskje mer enn det.

Uten Khaddums luksusbolig i Paris, ikke langt fra Triumfbuen, står væpnet fransk politi. Innenfor sitter Khaddum og sier Syrias president må styrtes. Stort tydligere kan det ikke sies: Paris støtter regimeskifte i Damaskus.

Khaddam described the Syrian regime as corruption-riddled, with Assad’s cousins involved. «A shameless mafia is in control of the country in the true sense of the word,» he said.

As for Assad, Khaddam described him as erratic and ignorant «of the world situation.»

«The problem is that those surrounding him incorrectly read the international and regional events and situations and they give their conclusions and he acts on the basis of these wrong conclusions. But he does not trust those who use their minds. He trusts those who are hypocrites, who depict him as a genius and a unique leader,» Khaddam said.

He openly advocated Assad’s overthrow.

«What I want is a regime change.»

Bashar Assad «does not deserve to be president,» said Khaddam, who was Syria’s nominal leader for a short period after Hafez Assad died in June 2000.

Syrian Ex-Official Urges Assad Ouster